h i r d e t é s

Amerikát lesújtotta Trump és Biden vitája

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Amerikát lesújtotta Trump és Biden vitája

2020. október 01. - 06:26

 

Megugrottak a a keresések Kanadába és Új-Zélándra költözés lehetőségeire. A sajtó egy része szerint nem is kéne megtartani a hátralévő vitákat.

Donald Trump és Joe Biden vitája - Forrás: CNN.com

Az amerikai média szerdán egyöntetűen negatívan ítélte meg Donald Trump elnök és Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje első elnökjelölti vitáját, amelyet kedden az ohiói Clevelandben tartottak.

Az írott és elektronikus sajtó elsősorban az elnökjelölti vita hangnemét kifogásolta, és széleskörű egyetértés mutatkozott abban, hogy zűrzavaros és kínos pillanatokkal, sértésekkel terhelt volt a kedd esti másfél óra – összegez az MTI.

A Wall Street Journal című lap kaotikusnak minősítette, a Politico a nemzeti szégyen pillanatairól írt, a USA Today "fájdalmasnak" nevezte a vitát.

Az MSNBC televízióban szerdán még azt is felvetették, hogy Joe Bidennek, a demokraták elnökjelöltjének nem kellene részt vennie a következő két – október 15-én és október 22-én tartandó – elnökjelölti vitán.

A CNN hírtelevízió két műsorvezetője szintén azt feszegette, hogy érdemes-e megtartani a többi országos televíziós vitát. "Tessék törölni a további vitákat" – követelte az Atlantic magazin cikke.

A nézőket egy részét ugyancsak lesújthatta a vita színvonala, a New York Post azt írja, helyi idő szerint 22.30 körül jelentősen megugrottak a "hogyan lehet Kanadába költözni" és a "kanadai állampolgárság igénylése" keresések a Google-ben, a NZ Herald szerint pedig az Új-Zélandra költözés lehetőségeire is sokan kerestek rá a vita utáni percekben.

Több bírálat érte Chris Wallace-t, a vita moderátorát is, mert nem vetett gátat a verbális agressziónak. A közösségi médiában bocsánatkérést is követeltek tőle. Donald Trump a saját Twitter-oldalán meg is jelentetett egy olyan bejegyzést, amely szerint "Chris Wallace testesíti meg azt, amiért az amerikai közvélemény bizalmatlan a média iránt".

Az elnökjelölti vitákat szervező bizottság szerdán bejelentette: intézkedéseket hoznak, hogy a további vitákon rend uralkodjék.

"A tegnap esti vita nyilvánvalóvá tette, hogy a következő vitákra további intézkedéseket kell foganatosítanunk" – fogalmazott közleményében a bizottság.

Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök az MSNBC televízióban szerdán elégedettségét fejezte ki Biden teljesítménye miatt.  "Mindenki láthatta Joe Biden hitelességét" – fogalmazott Pelosi, aki korábban kétszer azt javasolta Bidennek, hogy ne vegyen részt az elnökjelölti vitán.

Több republikánus politikus Bident bírálta, a vitában kifejtett álláspontjáért.

Az Ohióban kampányoló Biden szerdán újságíróknak kijelentette: az első elnökjelölti vita "ébresztő volt az egész nemzet számára". Majd azt állította: az elnök viselkedése a vita alatt "nemzeti szégyen" volt. Korábban Biden a Twitteren azt kifogásolta, hogy Trump kedd este nem ítélte el a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket.

Emiatt több republikánus politikus is bírálta Trumpot. Tim Scott dél-karolinai republikánus szenátor –   aki afroamerikai politikus – újságíróknak úgy fogalmazott: "szerintem az elnöknek korrigálnia kell ezt, ha nem teszi meg, akkor nem csak egyszerűen rosszul fogalmazott".

Mike Rounds dél-dakotai republikánus szenátor szerint Trumpnak "nagyon világosan" kellett volna fogalmaznia ez ügyben. "Egyértelművé kellett volna tennie, hogy a szélsőbaloldalnak és a szélsőjobboldalnak nincs helye" – szögezte le Rounds. Hasonlóképpen nyilatkozott Mitt Romney, Utah állam republikánus szenátora, aki 2012-ben a republikánusok elnökjelöltje is volt.

Trump szerdán a Twitteren több bejegyzést szentelt a vitának. "Senki nem akarja Aluszékony Joe-t vezetőnek, beleértve a radikális baloldalt (amely kedd este veszített)" – írta az egyik bejegyzésében. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s