h i r d e t é s

Ami a bankrendszernek megnyugvás, az embereknek katasztrófa

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ami a bankrendszernek megnyugvás, az embereknek katasztrófa

2018. szeptember 09. - 17:40

 

A 300 ezer milliárd forint megmaradt rosszul teljesítő hitel mellett 550 ezer milliárdnyi átkerült a követelésvásárló cégekhez.

Forrás: MTI

2009-ben volt utoljára olyan alacsonyan a magyar bankok felé 90 napon túl nem teljesítő lakossági hitelek aránya, mint jelenleg. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett számok alapján körülbelül 5%-ra csökkent a bedőlt hitelek aránya, nagyjából 300 ezer milliárd forint bruttó összértékben, ez a negyede a legrosszabb, 2013/2014-es időszakban fennálló nem teljesítő lakossági hiteleknek.

A portfolio.hu elemzésében azonban figyelmeztet: az első látásra megnyugtatónak tűnő mérséklődés maximum a bankrendszernek jelent megkönnyebbülést, a lakosság körét nézve inkább katasztrofális.

Az elemzők szerint szó nincs arról, hogy a gazdaság egyenesbe jött,

és ezért stabilan törlesztenek az adósok, sokkal inkább arról, hogy a 300 ezer milliárd forint megmaradt rosszul teljesítő hitel mellett 550 ezer milliárdnyi átkerült a követelésvásárló cégekhez. Ezen felül is felkavaró adat, hogy mintegy 50 ezer lakás tulajdonjogát vesztették el az adósok a kényszerértékesítések miatt.

Ez azt jelenti, hogy a Nemzeti Eszközkezelő a fizetésképtelen, vagy időben nem törlesztő adósok (jelzáloghitelesek) közel negyedének ingatlanát vette át. A Nemzeti Eszközkezelő tevékenysége miatt eddig körülbelül 150 milliárd forintnyi adósságot írhattak le a bankok.

Az elemzés szerint valószínűleg jelenleg több százezer család küszködik Magyarországon jövedelemletiltással, illetve közel 100 ezer jelzáloghiteles család került a kilakoltatás közvetlen közelébe. A Központi Hitelinformációs Rendszer „negatív” listáján (KHR negatív – korábban BAR-lista) jelenleg másfél millió feletti azoknak a száma, akik regisztráltan mulasztanak hiteltörlesztésük során. (merce.hu)


 

h i r d e t é s