h i r d e t é s

Amikor azonnal orvoshoz kell menni

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Amikor azonnal orvoshoz kell menni

2019. április 16. - 13:02

 

A mélyvénás trombózis tünetek nélkül is jelentkezhet, ami megnöveli annak az esélyét, hogy a keletkezett vérrög a tüdőbe jutva embóliát okozzon. - írja az ujszo.com.

Illusztráció: hazipatika.com

Azonban vannak olyan panaszok, melyek trombózisra utalnak, így a beteg mihamarabb orvosi segítséget kérhet. 

Lábdagadás 

A vérrögök ugyanis elzárják a véráramlás útját, ami pangást, ödémát okoz. Ekkor a láb erősen megdagad, és szemmel láthatóan nagy lesz a különbség a két végtag között. 

Végtagfájdalom 

Trombózis során a legtöbben erőteljes fájdalmat éreznek az adott végtagban, ám az is előfordulhat, hogy csak enyhe izomlázszerű tünet jelentkezik. Sajnos könnyű összekeverni mással a problémát – pl. visszeres fájdalommal, izomlázzal, ízületi fájdalommal – ezért ha megmagyarázhatatlan fájdalmat érez a lábában vagy a karjában, akkor a biztonság kedvéért forduljon orvoshoz! Érdemes tudni, hogy trombózis során a kellemetlen érzés mozgás hatására fokozódik – tilos is ekkor mozogni, mert leszakadhat a vérrög-, illetve a lábfej visszahajlítása esetén a térd mögött a beteg éles fájdalmat érez. 

Kékes-lilás elszíneződés 

Mivel mélyvénás trombózis során a vérrög elzárja a véráramlás útját, ezért az érintett végtagon zúzódás nélkül is livid elszíneződés figyelhető meg. Ez nem keverhető össze a sérülés miatti kék-zöld foltokkal, ugyanis ez nagyobb területet érint, valamint nem történt előzetesen semmilyen külső behatás. A meleg tapintású, nagyobb felületen lévő elszíneződést a mélyvénás trombózison (MVT) kívül okozhatja még felületi trombózis is, ami bár kevésbé veszélyes az előbbinél, könnyen MVT-t eredményezhet, ezért mindenképpen érdemes komolyan venni!

 A tüdőembólia a mellkasi fájdalom mellett légszomjjal és szapora pulzussal is járhat, ugyanis a vérrög akadályozza a véráramlást. 

Mellkasi fájdalom 

Sajnos van, hogy a mélyvénás trombózis nem jár semmilyen figyelemfelhívó tünettel. Ekkor gyakran már a leszakadt vérrög okozta tüdőembólia az első jel. Ennek egyik fő tünete az erős mellkasi fájdalom, köhögés, súlyosabb esetben vérköpés. A fájdalom hasonlíthat a szívrohamhoz is. Ekkor a fájdalom éles és szúró, különösen mély lélegzetvételkor. Ha felmerül a tüdőembólia gyanúja, mihamarabb hívjon mentőt! 

Légszomj, szapora pulzus 

A tüdőembólia a mellkasi fájdalom mellett légszomjjal és szapora pulzussal is járhat, ugyanis a vérrög akadályozza a véráramlást, így lelassítja az oxigén áramlását. Ekkor légszomj lép fel, a szív pedig gyorsabban kalapál, hogy kompenzálja az oxigénhiányt. 

Néma trombózis 

Fontos tudni, hogy számos esetben a thrombus kialakulása és a trombózis lefolyása „néma”: ilyen esetben gyakran csak az ún. posttrombotikus szindróma bekövetkezéséből következtethetünk az 5-8 évvel korábban lezajlott trombózisra. Ha az említett tünetek jelentkeznek, az első lépés mentőt hívni, hogy az életveszélyes állapotot elhárítsák. Ha ez sikeres, és a kórházban sikeres thrombus-oldás történik, akkor igen fontos a megfelelő terápia, hiszen akinél egyszer már kialakult az állapot, utána már sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki újra.

A kezelőorvos meghatározott ideig (akár 1–3 évig is) véralvadásgátló terápiát és kompressziós harisnya viselését írja elő, valamint különböző vizsgálatokat javasol, hogy kiderüljön, mi is állt a trombózis hátterében. Sajnos ez nem mindig derül ki, ám előfordulhat, hogy trombofília, pitvarfibrilláció vagy valamilyen daganat (pl. mióma) vezetett a vérrög kialakulásához. 

ujszo.com


 

h i r d e t é s