h i r d e t é s

Amikor kiskutyák születnek…

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Amikor kiskutyák születnek…

2024. május 21. - 10:07

Amikor kutyapajtásod anyai örömök elé néz egy véletlen vagy tervezett nászt követően, akkor egy csodálatos folyamatnak lehettek tanúi ti, a családtagjai. Hatalmas boldogságot jelent, amikor a kis jövevények megérkeznek és a környezet részese lehet ennek és a felcseperedésüknek.

Forrás: falatozoo.hu

Persze nem minden pillanatban érezheti magát még a legtapasztaltabb kutyatulajdonos sem a helyzet magaslatán, éppen ezért érdemes jó alaposan felkészülni a nagy eseményre.

Legyen minden kéznél

Igen fontos, hogy a vemhesség és a szoptatás időszakában minden szükséges dolog kéznél legyen. A Falatozoo.hu állateledel webáruház felszerelései közül nagyon sokféle eszközt beszerezhetsz, amelyek sokkal kényelmesebbé tehetik a mindennapokat, és különösen jól jönnek a szüléskor és a szoptatási időszakban is. Ezek közül ráadásul sokat akkor is tudsz majd használni, amikor már az utolsó kölyök is új gazdihoz költözött, persze ha ez a terv, és nem marad valamelyik nálatok.

Rengeteg kérdés kavaroghat egy szerető gazdi fejében, amikor a tüzelési időszakot követően kiderül, hogy a kutyapocak nem csak a sok finom ételtől kezd gömbölyödni. Vannak szukák, amelyek eleinte étvágytalanok, mások meg a vasszeget is meg tudnák enni a vemhesség első időszakában. Az ötödik héttől kezd észrevehetővé válni a has körméretének növekedése, majd később megduzzadnak az emlők is.

Semmi ne zavarja meg a kismamát

Hivatalosan a kutyusok 63 napig vemhesek. Ám itt is, mint nálunk, embereknél, kitolódhat ez 70 napra is. Ez főképp a nagyobb testű egyedekre jellemző, a kistestűeknél meg pont fordítva, rövidebb lehet. Mindenesetre az a legjobb, ha alaposan felkészül a gazdi és az egész család az örvendetes eseményre, s gondoskodik arról, hogy a kutyamama nyugalmát ne zavarhassa meg semmi.

Sokan készítenek elletőládát, amelyben az eb oldalfekvésben kényelmesen elfér, de marad majd hely a picinyeknek is. Fontos, hogy az ellés helye legyen könnyen tisztítható. A szőnyeg vagy pokróc nem javasolt, mert a váladékoktól átitatódhat, s fertőzések melegágya lehet.

Amikor megszületnek

A feltételezett ellési időpont előtt már hőmérőzni kell a kutyust. Előtte általában csökken, majd hirtelen megindul a hőmérséklet emelkedése. Ha azonban 39 fok fölé megy, akkor azonnal orvossal kell beszélni.

A kutyáknál ritkán születik csak egy utód. A kicsik kibújása-kitolása között általában 10-40 perc is eltelhet, s három-négy pöttöm megszületése után rövid szünet áll be. Azonnal keresik a lehetőséget a szopásra, ami megindítja a szukánál a tejelválasztást. Neki fontos, hogy szárazra nyalja a kicsinyeit, ezzel segíti is a vérkeringésük és a légzésük teljes beindulását.

Ha minden rendben lezajtott, állatorvost sem kellett hívni, akkor a gazdiknak nincs más dolguk, mint figyelni, ellátni az ebet friss vízzel és a szükséges élelemmel. Nemcsak kiskutyák születnek ilyenkor, hanem a gazdinak immár egy komoly mamakutya barátja lesz.