h i r d e t é s

Amikor már Orbán is könyörög

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Amikor már Orbán is könyörög

2019. július 01. - 08:32

 

Ott minden bizonnyal valami fontos dolog készül a józan várakozásoknak megfelelően történni. Az Európai Unió pedig – minden ellenkező híresztelés dacára sem szeretne szétesni. Épp ezért a Magyarországon ismeretlen kompromisszumokra is hajlandó. Fontos és nem elhanyagolható különbséget jelent az, hogy az EU a működést, különösen az együttműködést előrébb tartja a személyes vagyonosodásnál.

A kép illusztráció! - Forrás: Pesti Bulvár

Miután a néppárt jelöltje Manfred Weber nem tudott elegendő támogatást szerezni, hogy betölthesse az Európai Bizottság vezetői posztját. Így más potenciális jelölt után néztek. A szociáldemokraták jelöltjének, Frans Timmermansnak megvan a maga híre. Azon túlmenően, hogy eddig ő volt az EB alelnöke, egyben Orbán és a Fidesz egyik legismertebb kritikusa is.

Orbán Viktor egyik legfőbb európai kritikusa lehet a választási folyamat győztese.

A Néppárt számára könnyen lehet, hogy elfogadható az Európai Tanács (ET), illetve a külügyi és a biztonságpolitikai biztos pozíciója, ez erősíti Donald Tusk, az ET leköszönő elnöke által is szorgalmazott javaslat is.

A Fidesz és Orbán Viktor egy nagyon harsány nyilatkozatcsomaggal is igyekszik megtámogatni maradék befolyását. A motiváció világos: bár Weberrel sem volt elégedett a Fidesz, Timmermans esetleges megválasztása teljes politikai kudarc lenne, ráadásul

a Néppártban is tudják, hogy a Fidesznek szerepe van abban, hogy pozíciókat vesztett a frakció.

Széles körben elterjedt, hogy a liberálisok és a szociáldemokraták is Orbán Viktor pártjának Néppártból való kizárását szorgalmazták, ezt a politikai alku részévé próbálták tenni. Nem nehéz kitalálni, hogy ebben az esetben a Néppárt kiben találhatja meg az egyik felelőst a pozícióvesztés miatt.

Mindezek tükrében azt állítani – mint ahogy azt Kovács Zoltán volt szíves szétkürtölni – hogy Timmermans Soros embere lenne, felér egy átlátszó hazugsággal, alvégre a néppárttal szembeni bizalomvesztés első sorban Orbán viselt dolgai miatt következhetett be. Aki egyébként, Kovácshoz hasonlóan valóban Soros liberális kenyerén hízott addig, hogy a zsír annyira megülte az agyát, hogy elfelejtette honnan jött és miért tanulhatott egyáltalán.

Mindezektől függetlenül annak tükrében, hogy a Fidesz elvileg maga kérte felfüggesztését a pártcsaládban nem teljesen érthető, hogy miért érezte szükségét Orbán levelet írni a Néppártnak.

A rendre jól értesült Politico hozta nyilvánosságra a magyar miniszterelnök EPP-nek szánt levelét, melyet azt követően írt, hogy tudomására jutott az oszakai G20 csúcson a német-francia megállapodás arról, hogy Timmermanst jelöltségét fogják támogatni.

Orbán azzal kezdi, hogy tisztában van a Fidesz néppárti felfüggesztésével – még jó, hiszen állítólag maguk kérték –, és hogy emiatt nem szólhat bele a döntéshozatalba, de figyelmeztetni akarja a Néppártot, hogy "történelmi hibára" készül. A feszült hangulatú levél "megalázónak" tartja, hogy a szociáldemokraták jelöltje legyen a befutó.

Érdekesség, hogy Orbán szerint tekintélyvesztés, hogy nem néppárti lesz az EB elnöke, miközben maga sem a néppárti jelölt Webert támogatta. /168 óra/

A helyzet várhatóan innen csak tovább tekeredik, ami új kihívást jelenthet a Fidesz illetékeseinek. Ilyen körülmények közt kimagyarázni a dolgot bravúros húzás lenne, annak pedig igencsak szűkén van a kormány.

Végső soron nagyon érdekes, mit tart igazán fontosnak Orbán, tekintély a tisztelet helyett.


 

h i r d e t é s