fbpx Amit a kormánynak lehet, azt Karácsonynak nem | CIVILHETES

h i r d e t é s

Amit a kormánynak lehet, azt Karácsonynak nem

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Amit a kormánynak lehet, azt Karácsonynak nem

2021. július 28. - 15:28

 

Pénteken már zöld utat is adhat a Nemzeti Választási Bizottság a kormány népszavazási beadványainak.

A kép illusztráció! - Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján olvasható tájékoztatás szerint pénteken délelőtt határoz a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a kormány egy hete, július 21- én benyújtott, gyermekvédelminek titulált országos népszavazási kezdeményezésének öt kérdéséről. Július 30-án 11 órától azonban nemcsak a kormány beadványairól tárgyal a testület, hanem további hét, korábban benyújtott kezdeményezés sorsáról is döntést hoz, ám ezek között nem találni Karácsony Gergely beadványait.

Ennek magyarázataként lapunk kérdéseire az NVI-NVB közös választ küldött, amiben azt hangsúlyozzák, hogy a népszavazási törvény alapján részben eltérő eljárásrendet kell követni, ha a kérdéseket egy választópolgár nyújtotta be, ahhoz képest, amikor a kormány a kezdeményező. Ha egy választópolgár, mint a főpolgármester ad be kérdéseket, akkor az NVI a benyújtást követően öt napon belül formai vizsgálatnak veti alá a beadványt. Ennek keretében ellenőrzik a kezdeményező személyes adatait, megvizsgálják azt is, valós személyek írták-e alá támogatóként a benyújtott dokumentumot. Azt is megnézik, hogy nincsenek-e már beadva azonos tartalmú kérdések, s hogy azok megfogalmazása nem ütközik-e alkotmányos alapelvekkel.

A Népszavának küldött válaszból kiderül, hogy "A Karácsony Gergely által benyújtott kérdések esetében az NVI nevesített vizsgálata" július 26-án, hétfőn zárult le, vagyis annyi már biztos, hogy az ő öt kérdése is a Nemzeti Választási Bizottság elé kerül, csak nem tudni mikor. A két - szinte órára egyszerre beadott - népszavazási kérdéssor különböző időpontban történő tárgyalásának indoklása azzal folytatódik, hogy a formai vizsgálat miatt kicsúsztak a(z) - egyébként a bizottsági elnök által megadott - határidőből. Az ülés tervezett időpontja előtt öt nappal ugyanis meg kell küldeni az NVB tagjainak a meghívót, a napirendhez kapcsolódó iratokat, sőt a határozati javaslatokat is, tehát a meghívók már kimentek, mire a Karácsony-féle kérdéseket rendben találták. Mivel pedig az NVB elnökének a benyújtástól számított 60 napon belül kell csak összehívni a testületet, az is elképzelhető, hogy csak szeptember közepén (szeptember 17-én) döntenek Karácsony kérdéseinek sorsáról. (nepszava.hu)

 

Esélytelenek

A kormány szexuális identitást, felvilágosítást érintő kérdései mellett pénteken az Országos Választási Bizottságnak arról is dönteni kell, lehet-e országos népszavazás a következőkről:

  1. ne lehessen senkit kötelezni védőoltásra
  2. egy iskolaigazgató megválasztásánál egyforma súlya legyen a fenntartó, a tantestület és a szülői közösség szavazatának
  3. mindenki hozzáférjen ingyenes, állami egészségügyi ellátáshoz
  4. törvény tiltsa meg a pártok költségvetési támogatását
  5. a milliárdosok különadóval segítsék a járvány kiadásainak fedezését
  6. ismét 18 év legyen a tankötelezettség korhatára
  7. 2030-ra 1990-hez képest 65 százalékkal csökkentse az ország az üvegházhatású gázok kibocsátását

Mivel az utóbbi években egyetlen hasonló kérdést sem engedett át a testület, feltételezhető, hogy ezt a hét beadványt is elutasítják az NVB kormánypárti tagjai.


 

h i r d e t é s

Kommentek