h i r d e t é s

Andy Vajna csatornái még ezt is megtehetik?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Andy Vajna csatornái még ezt is megtehetik?

2018. április 18. - 09:38

 

Bírósági ügy lett belőle

A jogdíjakat intéző Artisjus bírósághoz fordult a TV2 Csoport szabályszegése miatt.

A TV2 Csoport nem szolgáltatott adatot előző évi nézettségéről, illetve bevételeiről az Artisjusnak. Mivel a szerzői jogdíjak hazai jogkezelő szervezete nem tud számlát kiállítani, most bírósághoz fordulnak – mindezt az Artisjus s megerősítette a 444.hu-nak.

A zenék nyilvános lejátszása után a jogdíjakat Magyarországon az Artisjus szedi be, és ők fizetik ki később a zeneszerzőket, szövegírókat. A piac jelentős szereplői a kereskedelmi televíziók, amelyek nem általánydíjt fizetnek, hanem bevételeik egy bizonyos százaléka után kell hozzájáruljanak a jogdíjalaphoz. Ehhez egyrészt negyedéves bevételeikről, másrészt pedig a műsorokban lejátszott zenékről is adatokat kell szolgáltatniuk a szervezetnek, akik ez alapján számítják ki a fizetendő jogdíj mértékét.

 2017-es év összegzése most zajlott, az abban az évben elhangzott dalok jogdíjfelosztása 2018 májusában történik majd meg. A portál információi szerint a TV 2 Csoport ugyanakkor nem nyújtott át információkat a legújabb adatszolgáltatási körben, így most számlát sem tudnak kiállítani. Az Artisjus elmondta: többszöri egyeztetési kísérlettel és felszólítással is éltek, de nem jártak sikerrel, ezért most a keresetlevelet készítik elő, amit várhatóan heteken belül benyújtanak a bírósághoz.

A tévécsatornák jogdíj utána kötelezettsége üzleti titok, az Artisjus éves jelentéséből azért lehet következtetni: 2016-ban például az összes jogdíjbevétel közel negyede, 4,1 milliárd forint folyt be a sugárzási és kábeltelevíziós bevételek címén. A TV2 Csoport csatornái a TV2 mellett a Super TV2, FEM3, Mozi+, Zenebutik, Izaura TV, Spíler TV, PRIME, LiChi TV, Kiwi TV és a Humor+.

A TV2 Csoport mellett a Galaxy TV és a Story 5 TV esetében sem járt sikerrel az adategyeztetés, így ügyükben is bírósághoz fog fordulni az Artisjus. (privatbankar.hu)


 

h i r d e t é s