h i r d e t é s

Angolszász furcsaságok

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Angolszász furcsaságok

2021. szeptember 19. - 10:07

 

Ilyen skandalumra még Angus Wilson se számított! A britek, az amerikaiak és az ausztrálok a legnagyobb csendben a feje tetejére állították a Nyugat védelmi rendszerét és sratégiáját.

Forrás: BBC

A bomba most robbant! AUKUS néven új csendes-óceáni védelmi paktumot kötöttek, a fő ellenséggé avanzsált Kína megálllítására/visszaszorítására e leginkább kiszolgáltatottnak és fenyegetettnek tartott táján a világnak.

(Érdekes: a tény, hogy a tengerszint emelkedése hamarosan hullámsírba taszítja az apró, Kínától megvédeni kívánt csendes-óceáni szigetállamok jelentős részét, talán Dzsakartát és Miamit is, kevésbé izgatja a terület védelméért rendkívül aggódó urakat!)

Közös, nukleáris meghajtású (fegyverzetű?) tengeralattjáró flotta felállítását határozták el, melyben elsősorban Ausztrália felszerelése játszik szerepet, hiszen ez az ország nem rendelkezik komoly haditengerészeti erővel, ilyen eszközei pedig egyáltalán nincsenek.

Az ausztrál kormányok évek óta fejleszteni kívánták tengeralattjáró fegyvernemüket, eddig egyetlen kikötéssel: hagyományos meghajtásúak legyenek, nukleáris energiát nem kérünk!

Hosszas tárgyalások után, melyeket Japánnal, Németországgal, az Egyesült Királysággal és Franciaországgal folytattak, az utóbbival szerződtek ötvenhárom milliárd dollár értékben egyelőre tizennyolc tengeralattjáró szálítására, melyeket a franciáknak át kellett tervezniük hagyományos meghajtásúra.

A megállapodás szerint ráadásul a franciák Ausztráliában építették volna meg a hajók vázszerkezetét, és ott szerelték volna össze, ezzel helyben sok száz munkahelyet teremtve.

Most pofára estek! Ugrott az üzlet, melyről aláírt szerződésük volt.

A megrendelés elvesztése komoly kiesés a francia iparnak, és súlyos presztízsveszteség.

Macron tajtékzik és diplomáciai szankcióként hazarendelte canberrai, meg washingtoni nagykövetét.

Néhány érdekes következtetés vonható le a történtekből:

Mindenek előtt és általában "a szerződés, mint széttéphető papírrongy" elméletének (Hitler) fényes diadala!

Hová lett az üzleti tisztesség? Hogyan lehet azt számon kérni egyszerű mezei honpolgárokon és cégeken, ha kormányok se tartják? Hová züllött a világ?

Vannak azonban konkrét, kézzelfogható következmények is:

 • Amerika Biden alatt is szemmel láthatóan tovább halad azon a geopolitikai-katonai stratégiai úton, melyet Trump jelölt ki.
 • Az első számú ellenség, a most már katonai agresszióra is képesnek és hajlandónak tartott Kína. (Marhaság – ellenkezik Kína ötezer éves doktrinájával, és a kereskedelmi behatolása-gyarmatosítása különben is sikeres)

Kínát kell megállítani! Ezzel párhuzamosan a Csendes-óceán lettAmerika első számú, sőt egyetlen érdek- és katonai védelmi területe.

A kivonulás Szíriából, Afganisztánból és Irakból myitólépése és előjátéka volt a Közel- és Közép-Keletet, Afrikát magára hagyó stratégiának.

Minthogy felvetődött még az amerikaiak kivonása Németországból is, jól jelzi, hogy Európa is magára marad. A Brexit óta a briteket nem érdekli Európa, se gazdaságilag, se kereskedelmileg (holott még mindig a legnagyobb kereskedelmi partnerük az Unió), minden erejükkel az Egyesült Államokhoz kötnék a sorsukat. Ausztrália meg ezekhez képest gyenge, és területileg különben is ott érintett.

 • ez a lépes magát a NATO-t is megrendítheti.

  Globális védelmi stratégiája ezzel a szemétdombra kerül. Nem beszélve árról, hogy a kötelék meghatározó katonai kontingenséről van szó.
 • Európa egyedül maradt az orosz kolosszussal és a kínai beruházókkal szemben. Saját védelmi stratégiát kell kidolgoznia és katonai erőt kialakítania.

  Ez pedig rohadt sok pénzbe kerül, miközben a terhek nyilvánvalóan a német és a francia gazdaságra hárulnak majd.

  Európa a két világháború alatt hozzászokott, hogy, ha az utolsó percben is, Amerika kihúzza a szarból. A hidegháború idején meg ahhoz, hogy megvédi. Most ennek pszichológiai szempontból is vége.
 • érdekes, hogy Kanada kimaradt a partiból, vagy kihagyták.

  A csatlakozása amúgy, fekvése ellenére kérdéses lett volna, az ország félig francia gyökerű, és Trudeau nem nagyon engedhette volna meg magának, hogy a kanadai franciákat magára haragítsa, így különösen az általa előre hozott választások előtt.

  Amúgy is komoly nézeteltéréseik vannak Amerikával gázkitemelési- és vezetéképítési. általában környezetvédelmi ügyekben.
 • talán természetes, hogy Új-Zéland sem csatlakozott – szintén érintett területi elhelyezkedése ellenére – sőt azonnal meg is tiltotta bármiféle nukleáris energiát használó hajók, fegyverzetek megjelenését a felségvizei környezetében.

Így fest tehát a dolog, melynek még egy tanulsága van: Oroszországot Amerika kezdi elfelejteni, mint stratégiai ellenséget. Marad Kína!

Talán nem árt megjegyezni, hogy az amerikai sast egy őrült után soron következő, demenciába hajló vénember röpteti, a brit oroszlánt egy politikai kalandor lovagolja meg, az ausztrál kengurut pedig egy középszerű, hibát hibára, disznóságot disznóságra halmozó gazember vezeti pórázon. (Morrison kisiklatta a sikeresen indult járványkezelést a beszerzést elmulasztó kormány által előidézett vakcinaiánnyal, ragaszkodik a fosszilis energiahordozók primátusához a szenes lobbi kiszolgálásával, ezzel szabotálja a klímacélokat, diktatórikus törekvései vanak, például a sajtó megregulázására, embertelen, fasisztoid módon kezelik az ENSZ által menekült státuszúnak elismert embereket, akik közül még az ausztrál törvények szerint ausztrál állampolgárságú – ott született – gyermekeket is ki akarják toloncolni, vagy elszakítani őket szüleiktől, mely akciókkal már az ausztrál közvélemény túlnyomó többsége sem ért egyet, és a többi).

Talán jelképesnek tekinthető, hogy Bidennek a nagy hármas együttes ceremoniális bejelentkezése során nem jutott eszébe Scott Morrison neve, és Johnsonról, meg "az ausztrál fickóról" beszélt.

Mindent elárul arról, hogy kik vezetik manapság a Nyugatot.


 

Kommentek

h i r d e t é s