h i r d e t é s

Antiglobalizációs mozgalmak Magyarországon

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Antiglobalizációs mozgalmak Magyarországon

2023. március 22. - 17:26

Az antiglobalizációs mozgalmak Magyarországon a 1990-es évek elején jelentek meg. Az első ilyen mozgalom a Jubileum 2000 nevű szervezet volt, amely a külföldi adósságok visszafizetését és a globális gazdasági rendszer igazságosabbá tételét követelte.

A kép illusztráció! - Forrás: Philosophy Talk

Az 1999-es Seattle-i tiltakozások után az antiglobalizációs mozgalom erősödni kezdett Magyarországon is. Egyre több szervezet és csoport csatlakozott a mozgalomhoz, és számos demonstrációt, rendezvényt szerveztek az országban.

Az egyik legismertebb magyarországi antiglobalizációs mozgalom a Magyarországi Zöld Párt (MZZP) volt, amely a környezetvédelem, a fenntarthatóság és a szociális igazságosság kérdéseire helyezte a hangsúlyt.

Az antiglobalizációs mozgalmak azonban az utóbbi években visszaszorultak Magyarországon. A politikai helyzet változása, valamint a globális gazdasági helyzet javulása miatt a mozgalmak támogatottsága csökkent, és kevesebb demonstrációt, rendezvényt szerveznek, mint korábban. Azonban az egyes szervezetek és csoportok még mindig aktívak, és továbbra is figyelemmel kísérik és kritizálják a globális gazdasági rendszert.