h i r d e t é s

Ápolók Nemzetközi Napja - 2015

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Ápolók Nemzetközi Napja - 2015

2015. május 12. - 15:13
0 komment

 

Ma van az ápolók nemzetközi napja. Világszerte május 12-én tartják, ugyanis 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale.

A "Lámpás Hölgy" már életében legenda volt. Úttörője volt a modern nővérképzésnek, harcolt a nők választójogáért. Műveltségére jellemző volt, hogy az angolon kívül öt nyelven beszélt; betekintést nyert a filozófiába, matematikába, történettudományba. Közegészségügyi tanulmányokat olvasott, megfigyelte a diakonissza nővérek ápolási tevékenységét, majd ugyancsak mellettük dolgozva kitanulta az ápolói mesterséget. Később Londonban egy női kórház felügyeletét látta el. A Krími háború alatt a rá bízott hadikórház nyomorúságos körülményeit sikerült leküzdenie. Megfelelő higiénés körülményeket teremtett, emelte az ellátás színvonalát, ezek következtében a sebesültek halálozási arányszáma radikálisan csökkent. Hazatérve a királynő bizalmasa lett, közvetett módon neki köszönhető a Katonai Orvosi Iskola 1859-ben. Egy évre rá, közadakozásból, kitárta kapuit a londoni Szent Tamás Kórház, ahol ő felügyelte a nővérképzést és alakította ki saját módszertanát. Közegészségügyi elgondolásait papírra vetette, statisztikai bizonyítékokkal támasztotta alá.

Hazai viszonylatban a mi elődünk Kossuth Zsuzsanna. Nightingale kortársának is szembe kellett nézni a háborús körülmények adta borzalmakkal az 1848-49-es szabadságharc alkalmával. Flór Ferenccel újjászervezték a honvédség egészségügyi osztályát. Testvére, Kossuth Lajos, főápolónőnek nevezte ki. Számos tábori kórházat létesített, ahol az eddiginél korszerűbb módszereket vezettek be öt évvel a Krími háború előtt. A világosi fegyverletétel után bebörtönözték. Az ellenséges tábor tisztjei a tárgyalás alatt mellette tanúskodtak, kiemelve az egyenlő bánásmódját a magyar honvédekkel. Kiengedték, gyermeknevelésből élt. Majd egy újabb bebörtönzés után az amerikai hatóságok közben járásával szabadult, de külföldre kellett távoznia. Először Brüsszelbe, majd New Yorkba költözött, ahol tüdőbetegsége súlyosbodott és 37 éves korában meghalt.

Napjainkban az egészségügy világszerte nehéz helyzetben van. Itt Európában hasonló dolgokkal kell megküzdenünk: egészségügyi kiadások folyamatos emelkedése, szolgáltatás minőségének fenntartása, elöregedő társadalom, krónikus betegek számának emelkedése, egyre nagyobb elvárások az egészségüggyel szemben, stb.

A probléma hasonló, a történelmi háttér és politikai hagyomány azonban más. Nálunk Kossuth Zsuzsanna élete másként alakult, mint Angliában Florence Nightingale pályafutása. Ez így van most is.

Mi még mindig a kórtermek higiénés állapotával küzdünk, akadozik a gyógyszerellátás, szegényes a kórházi élelmezés, leszakad rólunk a munkaruha, amit otthon mosunk. Rossz fogakkal próbálunk egészségnevelést tartani, mert fogorvosra nem telik. Azért nem csak ez az oka, hogy az ingyen túlóra ideje alatt nem mosolygunk. És karácsonykor sem, a gyerek születésnapja idején sem. Az éjszakai műszakot nem az ügyeletes orvos, betegszállító, portás, hullaszállító karjaiban töltjük. Ja kérem, 3 éve nem jó a nővérhívó. Mindegy is, eredetileg ez a kórterem nem 6 hanem 3 ágyas, az átrendezés miatt úgysem éri el senki a csengőt. Bocsánat doktor, nincsen nálam több piros toll, még nem volt időm/pénzem újakat beszerezni, azok helyett, amiket az elmúlt hónapban kölcsönadtam Önnek. Igen, itt ülök a fehér ruhámban, ápoló vagyok, már lejárt a műszakom másfél órája, csak még befejezem a dokumentációt. Na igen, én nem tudom a nyakamba akasztani a zárva táblát (vasárnap sem). Délután 3 óra? Megeszem a reggelim. Nem ülök le, csak bekapom ezt a szendvicset jobb esetben az infúziós palackok, rosszabban a szennyes zsák társaságában. Az a folt az államon? Odacseppent a citosztatikum fél éve. De van védőfelszerelés, mégis. És sorolhatók a nevetséges, szomorú, abszurd, groteszk, sőt bizarr történetek. Minden ápolónak és betegnek megvan a magáé. Kéne egy közös.

Egy társadalom egészségi állapotáért az egészségügyi ellátás 11%-ban képes hatni. Ez a 11% lassan megszűnik itthon. Ahol haldoklik az egészségügy, ott haldoklik az ország (vagy a nemzet, ha így könnyebb az agónia). Mi, ápolók, Magyarországot gyászoljuk a fekete ruhánkban.

 

privatnurse.blog.hu (A kép illusztráció!)

Posted by SEJT on 2015. május 12.

 

h i r d e t é s