h i r d e t é s

Armin Laschet a CDU elnöke, Angela Merkel utódja

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Armin Laschet a CDU elnöke, Angela Merkel utódja

2021. január 17. - 06:05

 

Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnököt választották szombaton a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnökévé a leköszönő Annegret Kramp-Karrenbauer helyére.

Hivatalosan is Armin Laschet a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) következő elnöke. - Forrás: Euronews

A pénteken kezdődött kétnapos online kongresszuson a merkeli politika folytatását hirdető Laschet 521, a hagyományos konzervatív politika hívének számító Friedrich Merz 466 szavazatot kapott, a harmadik jelölt, a környezetvédelmet zászlajára tűző Norbert Röttgen pedig a voksolás első fordulójában kiesett.

"Annak a Németországnak és annak a CDU-nak, ami az én fejemben van, nincs szüksége elnökre, vagy igazgatóra, sokkal inkább egy csapatkapitányra, aki tud csapatban játszani" - mondta a frissen megválasztott elnök.

Elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy - az elmúlt csaknem két évtized hagyományaival szakítva - egyáltalán nem biztos, hogy a pártelnök egyben a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltje is lesz a 2021-es szövetségi parlamenti választásokon.

Armin Laschet ezzel a győzelemmel jó eséllyel a CDU kancellár-jelöltje is lesz a szeptember 26-i német szövetségi választásokon. De Laschet helyettese Jens Spahn egészségügyi miniszter, valamint Markus Söder, a CSU-nak a vezetője is ringbe szállhat a kancellári székért. A végső döntés tavasszal születik.

"Őszintén, nagy a kihívás, de azért ne ringassuk illúziókba magunkat. Az emberek Németországban ma biztosan nem a választásokról beszélnek. Nem azon tűnődnek, hogy ki lesz a kancellárjelölt. Az foglalkoztatja most a német embereket, hogy hogyan lehet túlélni a koronavírust" - ezt már Markus Söder bajor miniszterelnök. a CSU elnöke tette hozzá.

Angela Merkel 2018-ban jelentette be, hogy lemond a CDU vezetéséről és nem jelölteti magát újra kancellárnak sem. Merkel 16 év után távozik a politikából. Bő két éve próbált gondoskodni az utódlásról, de az akkor pártelnöknek megválasztott Annegret Kramp-Karrenbauer tavaly lemondott. A CDU új elnökének nem lesz könnyű állnia az összehasonlítást a továbbra is népszerű Angela Merkellel. (Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s