h i r d e t é s

AstraZeneca kisokos: hogyan észlelhetjük a vérrög tüneteit, és mit tudunk tenni vele

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

AstraZeneca kisokos: hogyan észlelhetjük a vérrög tüneteit, és mit tudunk tenni vele

2021. április 16. - 06:34

 

A vérrögképződés az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának rendkívül ritka, de súlyos mellékhatása – jelentették be a szabályozók szerdán.

Rendellenes vérrögképződés mikrorögöket hoz létre a tüdőben. - Forrás: hungarianflavours.com

Az AstraZeneca vakcina előnyei továbbra is meghaladják a kockázatokat – áll az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) sajtóközleményében. Ennek ellenére az ügynökség biztonsági bizottsága szerint fontos tudni az esetleges vérrögösödés jeleiről.

Vérrög akkor keletkezik, amikor a vér megvastagszik és félszilárd masszát képez. Hasznos válasz lehet a vérzés megállítására sérülés esetén, de ezek az elzáródások komoly problémákat okozhatnak, ha elzárják a véráramlást egy létfontosságú terület irányába.

A vérrögök elzáródást okozhatnak a lábakban, a hasban és a tüdőben, az AstraZeneca oltással társult vérrögök többsége pedig az emberek agyi vénáiban fordultak elő.

Ezek az agyi vénás sinusthrombosis (VST) néven ismert vérrögök stroke-hoz, görcsrohamokhoz és halálhoz vezethetnek. Az eddig jelentett vérrögök a 60 évesnél fiatalabb nőknél fordultak elő az oltást követő két héten belül.

Mivel a fiatalok nagyobb valószínűséggel tapasztalják ezt a mellékhatást, az Egyesült Királyság oltásszabályozói azt javasolják, hogy a 30 éven aluliak csak akkor kapják meg az AstraZeneca oltást, ha korábban már megkapták az első dózist.

Az EMA szerint az AstraZenecával beoltott betegeknek azonnal orvoshoz kell fordulniuk, ha a következő tüneteket észlelik magukon:

  • légszomj
  • mellkasi fájdalom
  • duzzanat a lábban
  • tartós hasi fájdalom
  • neurológiai tünetek, beleértve a súlyos és tartós fejfájást vagy homályos látást

Néhány enyhe mellékhatás, például az injekció beadásának helyén fellépő fájdalom vagy más enyhe izomfájdalom, gyakoriak a vakcinázást követő napokban.

Azonban ha súlyos vagy tartós tüneteket tapasztal az oltás után 4-20 nappal, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni az Egészségügyi Világszervezet szerint. A vérrögöket általában véralvadásgátló gyógyszerekkel kezelik, a szövődmények pedig elkerülhetők, ha a vérrögöt korán észlelik – írja a Business Insider. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s