h i r d e t é s

Átadták a világ legmagasabban lévő autópálya-alagútját

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Átadták a világ legmagasabban lévő autópálya-alagútját

2019. április 28. - 08:50

 

A világ legmagasabban, 4750 méteren fekvő autópálya-alagútját adták át a forgalomnak pénteken Tibet autonóm tartományban.

Forrás: Dbc.com.ng

Kína az utóbbi években óriási pénzeket öl autópályafejlesztésbe Tibetben, nem utolsó sorban azzal a céllal, hogy ezzel is növelje a befolyását és könnyebben gyakoroljon kontrollt a vitatott körülmények közt Kínához került területen. Ennek a nagy fejlesztésnek a mellékterméke ez az új építészeti rekord is: egy 5,7 kilométeres alagút az 5018 méter magas Mila-hegy alatt, ami egy 400 kilométeres autópálya kulcsfontosságú szakaszaként rövidíti le az utat a tibeti főváros, Lhásza és a tartomány délkeleti részén fekvő Nyingcsi között.


Forrás: People's Daily

Az építés során a kínai média szerint legkevesebb tíz "technológiai áttörést" sikerült elérni az extrém hidegben és a nagy magasságban (oxigénszegény környezetben) történő munkavégzéssel, ezen belül a mérnöki munkával kapcsolatban - közölte a kivitelező. Az autópálya nyolcról 3-4 órára rövidíti le az utat Lhásza és Nyingcsi között.


Forrás: People's Daily

A világ legmagasabban fekvő közúti alagútja amúgy szintén Tibetben található. Az a hét kilométer hosszú közúti alagút 6168 méteres tengerszint feletti magasságban szeli át a Csola-hegy legmagasabb csúcsát. (MTI) / totalcar.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s