h i r d e t é s

Átadták Budapest díszpolgári címeit

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Átadták Budapest díszpolgári címeit

2018. június 19. - 20:14

 

Átadta Budapest díszpolgári címeit Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés keddi ünnepi ülésén.

Mészöly Kálmán volt válogatott labdarúgó, szövetségi kapitány (b2) érkezik a Budapest díszpolgári címe átadási ünnepségre, jobbról Lovász László Széchenyi-nagydíjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke (j), Horgas Eszter fuvolaművész (j), Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek tiszteletbeli örökös főzeneigazgatója, zenei főtanácsadója (j3) és Babos Csaba, Babos Tímea világbajnok és Grand Slam-győztes teniszező édesapja (k) a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén az Újvárosháza dísztermében 2018. június 19-én. Idén az elismerő címben nyolcan részesültek. Forrás: MTI Fotó: Kovács Tamás

Az elismerő címben nyolcan részesültek, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek.

Díszpolgári címet kapott

  • Babos Tímea világbajnok és Grand Slam-győztes teniszező,
  • Horgas Eszter fuvolaművész,
  • Horváth Károly (művésznevén Charlie), Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész,
  • Lovász László Széchenyi-nagydíjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke,
  • Mészöly Kálmán volt válogatott labdarúgó, szövetségi kapitány
  • Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek tisztelet nácsadója. beli örökös főzeneigazgatója, zenei főtanácsadója.

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.

A Babos Tímeának járó elismerést édesapja, Babos Csaba, a Burger Barnának járót felesége, Feszthammer Fanni, a Hazay Istvánnak járót pedig fia, Hazay István vette át.

Tarlós István főpolgármester a szabadság napja, június 19-e alkalmából tartott ünnepi ülésen, a kitüntetések átadása előtt arról beszélt, hogy ma egyszerre ünnepeljük szabadságunkat, városunkat és annak legkiválóbb polgárait.

Budapest legújabb kori történelmének két dátuma különösen fontos: 1944. március 21-e, amikor a német hadsereg katonái megszállták hazánkat, és 1991. június 19-e, amikor az utolsó szovjet katona elhagyta Magyarországot

- mondta.

Tíz évvel a kivonulás után a polgári kormány úgy döntött, hogy ezt a napot nemzeti emléknappá nyilvánítja. A Fővárosi Közgyűlés ezzel közel egyidejűleg úgy határozott, hogy ezen a napon adja át a díszpolgári címeket - emlékeztetett a főpolgármester, aki úgy fogalmazott: "a szabadság és a felemelkedés kezdete a legméltóbb helye, szimbóluma a nagy teljesítmények elismerésének".

Tarlós István azt mondta: Budapest érzékeny város, ahhoz, hogy befogadjon, ismerni kell a működését. Azok előtt, akik sajátos szellemiségét, sokoldalú művészetét, a régi korok titkait és a jövő lehetőségeit szenvedélyesen kutatják, a város végül mindig megnyílik.

Budapest díszpolgárai ilyen személyiségek, ők azok, akik különböző tudományágakban, a sportban, a művészetekben és a közéletben is feszegetik a határokat, mindig jobbat akarnak, nem elégszenek meg a középszerrel. A kitüntetettek egytől egyig minden eredményükkel Budapest javát szolgálják - jelentette ki.

A díszpolgári címmel kitüntetett Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek tiszteletbeli örökös főzeneigazgatója, zenei főtanácsadója (b), Lovász László Széchenyi-nagydíjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke (b2), ifj. Hazay István, Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja fia (b3), Horgas Eszter fuvolaművész (b4), Horváth Károly, művésznevén Charlie, Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész (b5), Mészöly Kálmán volt válogatott labdarúgó, szövetségi kapitány (j4), Tarlós István főpolgármester (j3), Feszthammer Fanni, Burger Barna fotográfus felesége (j2) és Babos Csaba, Babos Tímea világbajnok és Grand Slam-győztes teniszező édesapja a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülése után az Újvárosháza dísztermében 2018. június 19-én. Idén az elismerő címben nyolcan részesültek. MTI Fotó: Kovács Tamás

A főpolgármester kitért arra is, hogy a nagyváros csupán gazdag változékonyságban ismerheti fel önmagát. Budapest jó és befogadó város. Elfogad sok új törekvést, értékel minden minőséget. Budapest mint főváros olyan szimbólum, amelyet minden magyar ember magáénak érezhet - hangsúlyozta Tarlós István.

Úgy fogalmazott: "ma a 21. századi Budapestet megfontoltan, de a kor dinamikáját figyelembe véve igyekezünk építeni, védeni és megerősíteni mindazt, amit eddig elértünk, és magabiztosan igyekezünk a jövő felé".

Budapesten az elmúlt nyolc év során a konszolidáció és az ésszerű, megtervezett fejlesztés volt a legfontosabb - mondta Tarlós István, példaként említve, hogy új metróvonalat adtak át és régit újítanak fel, továbbá korszerűsítették a tömegközlekedési járműparkot.

A 3-as metró vonalán 2018-ban már csak felújított szerelvények közlekednek, megújították a Margitszigetet, a Széll Kálmán teret, fonódó villamoshálózatot építettek

- tette hozzá.

Tarlós István a jövőről szólva azt mondta: növelik a város gazdasági teljesítőképességét, és igyekeznek gazdagítani a kulturális életet is.

(MTI)

 


 

h i r d e t é s