h i r d e t é s

Átalakulhat Szlovákia politikai térképe, megerősödhet a szélsőjobb

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Átalakulhat Szlovákia politikai térképe, megerősödhet a szélsőjobb

2020. február 27. - 15:14

 

Az ellenzéki Egyszerű emberek és Független Személyiségek mozgalom a nagy esélyese a szombati szlovákiai választásoknak a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint. 

Forrás: ujszo.com

A kampány szerdán éjfélkor véget ért, csütörtöktől kampánycsend van érvényben, a közvélemény-kutatás eredményeit is csak a külföldi sajtó tehette közzé. E szerint a korrupciós botrányok tépázta szlovák belpolitika teljesen átalakulhat a választások után.

Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek mozgalom kaphatja a legtöbb szavazatot, a jelenleg kormányzó Irány-Szociáldemokrácia bejöhet a második helyre, a magyar pártok várhatóan nem lépik át a parlamentbe jutás küszöbét, viszont jelentősen megerősödhet a szélső jobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt.

Olga Gyarfasova politológus szerint, míg négy éve még inkább a fiatalok körében volt népszerű a radikális szélsőjobb, a Kuciak-gyilkosság és a korrupciós botrányok után fellépő bizalomvesztést jól kihasználva a társadalom több rétegét is sikerült megszólítaniuk.

- Nem csak azok között találtak támogatót, akik gazdaságilag vagy szociálisan hátrányos helyzetben vannak, de a jobb módú embereket is elérték. A párt sikere persze egyben annak is a jele, hogy az emberek dühösek a hagyományos politikai elitre – mondta Gyarfasova professzor, a Comenius Egyetem Európai Tanulmányok Intézetének igazgatója.

A szlovákiai választókat a korrupció mellett természetesen a migráció, az egészségügy és az oktatás javítása foglalkoztatja leginkább.

Az Euronews által megkérdezett pozsonyiak mind azt emelték ki, hogy az egészségügy és az oktatás javítását várják. Emellett természetesen a korrupció felszámolását várják az új kormánytól. A megkérdezett fiatalok a szélsőséges eszmék terjedésének megállítását is fontos feladatnak tekintik.

Az önálló Szlovákia történetében ez lesz a nyolcadik parlamenti választás, több mint négymillióan jogosultak szavazni. Az egyik nagy kérdés az, hogy a radikális szélsőjobb megerősödi-e vagy a liberális és mérsékeltebb pártok tudták-e mozgósítani szavazóikat a szélsőjobboldallal szemben. (Euronews)


 

h i r d e t é s