h i r d e t é s

Átfegyverző zónát és jégtelenítő állóhelyet kivitelez a KÉSZ Csoport

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Átfegyverző zónát és jégtelenítő állóhelyet kivitelez a KÉSZ Csoport

2020. július 28. - 16:07

A KÉSZ Csoport generálkivitelező cége, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. nyerte el a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison megvalósuló átfegyverző zóna, valamint jégtelenítő állóhely kivitelezési munkálatait.

A második világháború végére a magyar légierő teljesen megsemmisült. 1948-tól fokozatosan elkezdték a károk helyreállítását és a repülőtér újjáépítését. 1949 őszén újra beindították a repülőkiképzést Kecskeméten a „Hírös” városban. 1950-ben megkezdték a repülőtér németek által épített, 1500 méter hosszú gurulóút és felszállómező bővítését, valamint azok hosszabbítását. A megrongálódott régi betonpályát feltörték és új felszállópályát készítettek.

A repülőtér azóta is folyamatosan alakul, fejlődik, a kor legmodernebb elvárásainak megfelelően. A mostani fejlesztés célja egy átfegyverző zóna, valamint jégtelenítő állóhely kialakítása, melyet a KÉSZ Csoport végez.

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2006-ban szálltak le az első Gripenek. Ugyanebben az évben megújult az irányítótorony, és a folyamatos fejlesztések azóta is a NATO-integráció részét képezik. A jelenlegi fejlesztés során egy 22.500 m2 területű, bazaltbeton burkolatú átfegyverző zóna és jégtelenítő állóhely kialakítása, két gurulóút burkolatszélesítése 3000 folyóméteren, illetve az egyik gurulóút kopóréteg cseréje történik meg.

Sor kerül új fénytechnikai és térvilágítási rendszer kiépítésére, az északi jégtelenítő állóhely szennyvíz elvezetésére, valamint az északi és déli jégtelenítőknél egy-egy monitorozó és automatizált vízelvezető rendszer megépítésére.