h i r d e t é s

Ausztrál költészet és magyar garázsrock

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ausztrál költészet és magyar garázsrock

2019. március 20. - 11:06

 

Elkészült egy videoklip a The Jet Buzz Mr Eugene című dalához, amely a zenekar tavaly októberben megjelent bemutatkozó kislemezének címadó dala.

Forrás: The Jet Buzz/Facebook

Youtube link a kliphez: https://youtu.be/heI4PaIrBs8

A kislemez mindkét dalának szövegét ausztrál költők, James MacAuley és Kenneth Slessor versei adják. A zenekar garázsrockos, garázspunkos hangzása mai modern környezetbe helyezi ezeket a verseket, azok karaktereivel és illúzióikkal. Nem véletlen az ausztrál szál. A kislemezt feléneklő énekes, Stevo, melbourni ausztrál-magyar. A zenekar többi tagja budapesti undergroundban edzett zenész.

A Mr Eugene című dal az ausztrál James McAuley verse alapján készült. Hőse egy baljós cselszövő, a világot káoszba és anarchiába dönteni igyekvő Mr Eugene, akit bár letartóztat a rendőrség, a kihallgatás során kiderül, hogy tehetetlenek ördögi elméjével szemben. 

A szerző McAuley egyébként részese volt a '40-es években 'Ern Malley hoax'-ként elhíresült összeesküvésnek, melynek során álnéven megjelentetett, modernnek tűnő, ám valójában idétlen versekkel a modernizmust figurázták ki.

A B-oldalon hallható 'To A Friend' szövegét egy másik ausztrál költő, az ország legnívósabb irodalmi díjának is nevet adó Kenneth Slessor jegyzi. A vers a barátságról szól, a dal kíméletlen döngölése pedig tökéletes egy jó kis pogózásra a haverokkal.


 

h i r d e t é s