h i r d e t é s

Ausztrália: végre esik

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ausztrália: végre esik

2020. január 17. - 06:38

 

Megérkezett a várva várt eső Ausztrália bozóttüzektől legjobban sújtott államába, Új-Dél-Walesbe csütörtökön, és a hétvégéig további esőzések várhatók. - írja a napi.hu.

Simon Adamczyk állatmentő egy koalával a kezében a Kenguru-szigeten fekvő Cape Borda kiégett erdejében. Forrás: mandiner

A kiadós csapadék, és a tartós forróságot enyhítő lehűlés nagyban segíti a tűzoltók munkáját. A keleti partvidéken - a korábbi 200-230 tűzgócból - már csak 30 helyen lángol a növényzet

- számolt be a Euronews.

Melbourne-ben már szerdán is esett, ahol kitisztította a sűrű szmogot a levegőből, ami miatt szüneteltetni kellett a 2020-as Australian Open teniszbajnokság küzdelmeit.

A kontinensnyi ország történetének legpusztítóbb, ősz óta tomboló bozóttüzei 28 emberéletet követeltek, és milliárdnyi állat veszett oda, valószínűleg több tucat faj kihalt. A lángok mintegy 10 millió hektáron - ez egy Magyarország méretű terület - emésztettek fel mindent. A hónapokon át fékezhetetlenül terjedő tűz 2 ezer otthont perzselt fel.

A hatóságok tucatnyi embert helyeztek vád alá szándékos gyújtogatás miatt, de a klímaváltozás alakította időjárási viszonyok a fő okozói a kataklizmának.

napi.hu


 

h i r d e t é s