h i r d e t é s


Autósok: erre figyeljetek a téli szezon előtt!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Autósok: erre figyeljetek a téli szezon előtt!

2017. október 11. - 18:27

 

Ugyan a mai, modern autók gond nélkül „állnak át” egyik szezonról a másikra, az őszi-tavaszi gumicserén kívül azért nem árt néhány óvintézkedést megtennünk, mielőtt beköszöntenek a fagyos, csúszós reggelek.

Téli gumi, fagyálló, akkumulátor

A téli gumi szükségességét ma már talán egyik autós sem vitatja, egyre többen alkalmaznak autóikon az aktuális szezonnak megfelelő autógumi-szettet. Itt az egyetlen szabály, amit tudnunk kell, hogy ha a napi átlaghőmérséklet már nem éri el a 7 C fokot, akkor ideje téli gumira váltani! Egyidejűleg érdemes ellenőrizni a pótkerék nyomásszintjét, amelyről a legtöbb autós hajlamos elfeledkezni, amely ugyanakkor remek mentőöv lehet, ha baj van valamelyik gumiabronccsal.

A téli gumikra való átállás azonban csupán egy aközül a néhány teendő közül, amelyet mindenképpen szükséges elvégeznünk a tél beállta előtt. Egyik ilyen a hűtőfolyadék téliesítése, vagyis fagyállóval való feltöltése. A folyadék fagyáspontját (mely bármelyik üzemanyagtöltő állomáson ingyenesen ellenőrizhető) hazai autóhasználat esetén úgy érdemes beállítani, hogy az legalább mínuszt 25 C fokos legyen, jobb, ha ennél még alacsonyabb.

Azonban nem a hűtőfolyadék az egyetlen, ami ki van téve a fagyveszélynek egy autóban. Ugyanígy elfagyhat a szélvédőmosó folyadék is, annak tartályába is téli használatra alkalmas ablakmosó folyadékot kell töltenünk.

Télen az akkumulátorok is nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, részben a többet használt elektromos dolgoknak köszönhetően, részben a hideg motorok beindítása miatt. Ráadásul minél tartósabb a hideg, az akkumulátorok teljesítménye annál inkább lecsökken. Ha hosszú ideig nem megyünk az autóval télen, akkor mindenképpen szereljük ki az autóból az akkumulátorokat! Tél előtt hasznos és növeli az akkumulátor teljesítményét, ha megtisztítjuk az akkusarukat és az érintkezőket. Ha az akkumulátor elmúlt két-három éves, akkor számítsunk rá, hogy előbb-utóbb nehézségek merülhetnek fel vele kapcsolatban.

Ellenőrizze a lámpákat és az ablaktörlőket is!

Mivel télen sokkal hamarabb sötétedik, és később virrad, nagyobb eséllyel autózunk sötétben, mint nyáron. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos, hogy az autó lámpái kifogástalanul működjenek. A fényszórókat úgy kell beállítanunk, hogy kellő távolságra világítsanak, ugyanakkor ne legyenek zavaróak a fényei a szembejövő vagy előttünk vezető sofőröknek.

Ősszel gyakrabban esik az eső, télen a havas eső, hó, ezért az ablaktörlők is fokozottabb igénybevételnek vannak kitéve. Ha elkoptak a gumik, a részleges ablaktörlés igen zavaró lehet, és akár hozzájárulhat egy egyébként elkerülhető balesethez is. Éppen ezért, ha úgy látjuk, hogy az ablaktörlő gumijai kopottak, nem törölnek megfelelően vagy megkeményedtek, akkor ne halasszuk tovább a cseréjüket! Télire egy jó tanács: gyakran előfordul, főleg azoknál az autóknál, amelyek a szabad ég alatt éjszakáznak, hogy reggelre odafagy az ablaktörlő-gumi a szélvédőhöz. Ezeket mindenképpen olvasszuk ki, mielőtt az ablaktörlőket beindítanánk, mert az a gumik károsodásához vagy a motor leégéséhez is vezethet. Ha tehetjük, előzzük meg a problémát: éjszakára csavarjuk be a lapátok több réteg újságpapírral!

Ez a néhány teendő csak egy kis plusz odafigyelést kíván, ám sok bosszúságtól menthet meg minket a hideg, fagyos téli reggeleken, érdemes odafigyelni rájuk!h i r d e t é s

betöltés..

;