h i r d e t é s

Az Antarktiszon landolt egy egy 190 tonnás Airbus - VIDEÓ

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az Antarktiszon landolt egy egy 190 tonnás Airbus - VIDEÓ

2021. november 29. - 05:44

Amíg az északi félgömbön egyre inkább rákészülünk a télre, addig az egyenlítőtől délre a nyári időszak kezd beköszönteni.

Forrás: player.hu

Ez természetesen az Antarktiszra is érvényes, még ha az ottani nyár nyilván nem is hoz magával strandkörülményeket.

Ellenben azt lehetővé teszi, hogy a tudósok kutatásokat bonyolítsanak le az októberi–februári időszakban, és a legtöbb expedíció elindítása, valamint ezek utánpótlása is erre az időszakra tehető.

November 2-án pedig történelmi nap következett be a déli kontinens életében, egy 190 tonnás Airbus A340-es landolt ugyanis az Antarktiszon. Ilyenre pedig még nem volt példa, ugyanis a terep még a nyári időszakban is annyira mostoha, hogy iszonyú nehéz ezt egy ekkora vasmadárral kivitelezni. A repülőgéppel egyébként egy portugál légitársaság, a HiFly szállított utánpótlást a kontinensen tartózkodók számára.

A gép Dél-Afrikából szállt fel, és mintegy 4360 kilométer megtétele után landolt az Antarktiszon. A repülőgép irányításáért felelő Carlos Mirpuri szerint az egyik pilótán komoly izgalom és szorongás lett úrrá – megtudjuk érteni őt, elvégre az Antarktiszon nincs repülőtér, sőt, landolásra alkalmasnak nevezhető hely is csak ötven akad.

A gép viszont csak vastag jégen tud földet érni, így komoly koncentrációt igényel a lerakása. Szerencsére minden a terv szerint ment. (HVGInteresting Engineering) / Player


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s