h i r d e t é s

Az egyedüllét így hat az agyunkra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az egyedüllét így hat az agyunkra

2019. augusztus 10. - 10:06

 

A tudósok már azt is tudják, mennyit érdemes magunkra maradni, ha az egész napos hajtás közepette újratöltődnénk.

A kép illusztráció! - Forrás: pxhere.com

Az egyedüllét manapság sok ember számára ijesztőnek tűnhet, részben azért, mert elszoktunk tőle. Ha nincs is mellettünk senki, okoseszközeink akkor is digitális köldökzsinórként kötnek össze minket a családunkkal, barátainkkal, munkatársainkkal. És ha nem találunk épp senkit, akivel beszélgethetnénk vagy chatelhetnénk, akkor csak rányomunk egy applikációra - például egy játékra -, ami pillanatok alatt eltereli a figyelmünket önmagunkról és a gondolatainkról.

Egy friss tanulmány szerzői szerint azonban az emberektől és kütyüktől való tudatos elvonulás szükséges és egészséges lehetőséget biztosítana arra, hogy "túlvezérelt" agyunkat pihentessük és újratöltsük, valamint kikapcsoljuk a negatív érzelmeinket. A tudósok szerint már 15 perc egyedüllét is elég lehet erre.

A tanulmány szerzői egy egyszerű kísérlettel támasztották alá állításukat. Néhány diákot megkértek, hogy csatlakozzanak tudományos munkájukhoz, majd az alanyokat két csoportba osztották. Az első csoport tagjainak egy kutatóval kellett beszélgetniük eddigi tanulmányaikról, a másik csapatba sorolt diákoknak pedig 15 percet kellett teljesen egyedül tölteniük, okostelefonjaik és egyéb kütyüjeik nélkül. Végül csak az utóbbiak számoltak be arról, hogy jelentősen csökkent izgatottságuk, dühük vagy szorongásuk. Az első csoport tagjai nem érzékeltek hasonló változásokat.

Egyedüllét vagy magány?

A tudósok szerint tehát egyszerű dolgunk van, ha szeretnénk kicsit lenyugtatni és újratölteni az agyunkat: negyed óra egyedüllét szinte csodákat tehet. De hogyan érhetjük el, hogy ez az idő a békéről és a nyugalomról szóljon számunkra, és ne váljon kínzó magánnyá? A szakemberek szerint úgy, hogy az egyedüllétre elkezdünk lehetőségként tekinteni: ha tudatos választásként fogjuk fel, akkor agyunk is másképp fogja érzékelni az egyedül töltött időt.

A kutatók megerősítették, hogy amennyiben az egyedüllét tudatos választás eredménye volt az alanyoknál, akkor kevésbé érezték magukat magányosnak, és nyugodtabbak voltak társaiknál.

Forrás: thriveglobal.com / hazipatika.com


 

h i r d e t é s