h i r d e t é s

Az elfogyó levegőben Boris Johnson őszig miniszterelnök maradna

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Az elfogyó levegőben Boris Johnson őszig miniszterelnök maradna

2022. július 07. - 10:54

Még csütörtökön lemondhat Boris Johnson a Konzervatív Párt vezetéséről, a kormányfői posztot őszig betölti.

Boris Johnson - Forrás: wikipedia/ Chatham House

Boris Johnson le fog mondani a Konzervatív Párt vezetéséről - értesült a brit sajtó egybehangzóan.

A kormányfői hivatal azt közölte, hogy még csütörtökön beszédet fog mondani.

Az értesülések szerint őszig maradna miniszterelnök, addig, amíg az új pártvezetőt az októberi konferencia idejére beiktatják.

Az elmúlt két napban a kormány 57 tagja mondott le, köztük több miniszter.

Úgy tűnt, a botrányoktól tépázott renoméjú Boris Johnson a partygate-et még megússza, de ahogyan lemondott miniszterei minősítették nyilvános leveleikben, a mostani eset valószínűleg végleg pontot tesz karrierjére Nagy-Britannia vezetőjeként.

Így mondhat le

A The Guardian még az értesülések előtti cikke összefoglalja, milyen forgatókönyvek valósulhatnak meg, ezekben az a közös, hogy a szigetország jövője valószínűleg Johnson nélkül folytatódik.

Az egyik lehetőség az, hogy a nyomás hatására Boris Johnson lemond, de vállalja a miniszterelnöki feladatok ellátását mindaddig, míg meg nem találják utódját. Theresa May-jel ugyanez történt 2019-ben, ha megismétlődik a történelem, akkor Johnson marad miniszterelnök, megpróbál egy átmeneti kormányt összeállítani és folytatja kötelességeinek végrehajtását.

Ha azonnali hatállyal mond le, akkor ügyvezető miniszterelnök megválasztására lesz szükség, mivel az alkotmány értelmében a poszton valakinek mindenképpen kell ülnie.

Dominic Raab igazságügyminiszter egyben miniszterelnökhelyettes is: az ő kinevezése lenne a kézenfekvő megoldás, de az is lehetséges, hogy egy semlegesebb személy mellett döntenek.

Technikailag a kövektezőket kell tennie

A leköszönni szándékozó miniszterelnököt autó viszi a Buckingham palotába, ahol átadja lemondólevelét a királynőnek. Ő aztán a kormánypárt javaslata alapján kinevez egy új miniszterelnököt. A folyamat általában a választások utánról ismert, de az utóbbi években többször volt arra is alkalom, hogy két választás közt mondott le a miniszterelnök. Ez történt Tony Blair, David Cameron és Theresa May esetében, mindannyian posztjukon maradtak, amíg nem találták meg utódjukat.

De még választás is jöhet

A miniszterelnök a törvény értelmében bármikor kiírhat választásokat, és Johnson már utalt is arra, hogy ha párttársai kitartanak amellett, hogy kiszorítsák a hatalomból, élni fog ezzel az eszközzel. A kormány vagy saját pártja tagjainak többségi támogatása nélkül ilyesmit tenni nagyon szokatlan lenne, a királynő pedig meg is tagadhatja a választás kiírását abban az esetben, ha a parlamentet működőképesnek ítélik meg, a választás rossz hatást gyakorolna a gazdaságra vagy megfelelő alternatív miniszterelnök állna készenlétben. A Buckingham palota már egyeztet arról, mit tegyen a királynő, ha mégis választás kiírásához folyamodna Boris Johnson.

Az új miniszterelnököt a toryk választhatják ki: 2019-ben, amikor Johnson lépett May helyébe, hat hét alatt lezajlott a folyamat, amelynek záró aktusában a két legerősebb jelölt közül választanak a párt tagjai.

A botránykirály hattyúdala

Johnson miniszterelnökségét igazán nem lehet eseménytelennek nevezni, az események egy részéről pedig ő maga gondoskodott.

Munkássága botrányokkal volt kikövezve - lássuk, melyek voltak a legjelentősebbek

a CNN cikke szerint!

  • Johnsont rendszeresen vádolták a szabályok semmibe vételével: erre utalt az, amikor a brexit miatti válság közepette öt hétre feloszlatta a parlamentet a királynővel, aki - mivel a politikai állásfoglalásból ki kell maradnia - megtette ezt. De Priti Patel belügyminisztert is megvédte, miután kiderült, hogy nem megfelelően bánt köztisztviselőivel és zaklatásnak megfelelő magatartást tanúsított.
  • Pártja egy támogatójával újíttatta fel szolgálati lakását 200 ezer font értékben, amit nem vallott be, holott a politikai célú adományozásokat szigorúan kontrollálják az országban.
  • Owen Paterson volt kabinetminiszter szabálytalan lobbitevékenység miatti felfüggesztésének megszakítására is rá akarta kényszeríteni párttársait.
  • A partygate-botrány kapcsán állította, ő nem vett részt a Downing Streeten a lezárások idején lezajlott bulikon, csak percekig, és nem tudott arról, hogy ezeket folytatták. Még Fülöp herceg temetésének estéjén is tartottak iszogatás bulit - azon a napon, amikor a távolságtartás szabályainak megfelelően a királynő is egyedül ülte végig férjének temetését, akivel 74 évet élt le házasságban.
  • Az e heti miniszteri lemondások tömkelegét az indította el, hogy a zaklatásos ügyekben érintett Chris Pinchert kormányába választotta. Rishi Sunak kancelláriavezető és Sajid Javid egészségügyi miniszter mondott le elsőként, őket tucatnyian követték.

Ex-KGBS-sel is találkozott kettesben

Alekszandr Lebegyevvel többször is találkozott négyszemközt Johnson: az orosz oligarcha fiát a Lordok Házába nevezte ki Boris Jonhson. Mindez annak ellenére történt, hogy a miniszterelnököt figyelmeztették: a lépés biztonsági kockázatot jelent. A találkozások idejében londoni polgármester, illetve később külügyminiszteri kinevezésének ideje alatt zajlottak. Lebegyev tagadja, hogy biztonsági kockázatot jelentene Nagy-Britannia számára. (Infostart)

Frissítés (2022. július 7. 14:02)

Lemondott csütörtökön Boris Johnson a brit Konzervatív Párt vezetői posztjáról. A lépéssel megszűnik Johnson miniszterelnöki tisztsége is, de a kormányfő bejelentette, hogy utódja megválasztásáig ellátja hivatali feladatait.

Johnson, aki 2019 óta állt a kormányzó Konzervatív Párt és a brit kormány élén, csütörtök délután, a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt felolvasott lemondó nyilatkozatában úgy fogalmazott: az alsóházi konzervatív frakció immár egyértelművé vált szándéka az, hogy a párt élére új vezető, ebből következően a kormány élére új miniszterelnök kerüljön.

Johnson kijelentette: egyetért Sir Graham Bradyvel, az utódválasztás megszervezéséért is felelős szakpolitikai frakcióbizottság elnökével abban, hogy az új vezető megválasztásának folyamatát haladéktalanul el kell kezdeni.
A távozó brit kormányfő szerint ennek menetrendjét a jövő héten ismertetik. (MTI)


Kommentelne? Kattintson ide!