fbpx Az ellenzék elveszítette többségét Szekszárdon | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az ellenzék elveszítette többségét Szekszárdon

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az ellenzék elveszítette többségét Szekszárdon

2021. március 09. - 16:13

 

Elbukott alpolgármesteri remények, hirtelenjében csonkolt képviselői pénzek, részgyőzelmet arató fideszes polgármester - felpörgött a politika Szekszárdon.

Ács Rezső és Zaják Rita - Fotó: Éljen Szekszárd Egyesüle

Elvesztette közgyűlési többségét az "Éljen Szekszárd" (ÉSZ) frakció a tolnai megyeszékhelyen. Az erőviszonyok megborulásának oka, hogy az ellenzéki pártok politikusaiból álló képviselőcsoportból kilépett Zaják Rita, a Párbeszéd politikusa. Ezt taglaló posztja szerint független képviselőként folytatja, döntésem okát egyebekben nem szeretné részletezni. Annyit azért elárult, hogy "elege lett a teljesen értelmetlen, sokszor mocskos politikai csatározásokból".

Az ÉSZ-frakciót vezető Bomba Gábor kevéssé szűkszavú a politikai csaták kapcsán. Búcsúztató posztjában arról ír, elé elég hamar kiderült, hogy Zaják Ritának nem célja az Éljen Szekszárd Egyesület programjának megvalósítása. Bomba állíja, a frakció elhagyó önkormányzati képviselő többször a képviselőcsoport álláspontjával szemben szavazott, például a rekreációs központ helyszínével kapcsolatban, az orvosi rendelő kérdésében is.

Márpedig egy olyan kicentizett helyzetben, amilyenben a szakszádi képviselőtestület létezik, egyetlen ember is átrendezheti az erőviszonyokat. Az ÉSZ képviselőcsoportjában eddig nyolcan ültek, a kormánypártokéban hatan - illetve a polgármester is fideszes. Azaz a jövőben Zaják Rita lesz a mérleg nyelve. Akit ellenzéki és szekszárdi forrásaink szerint Ács Rezső polgármester alpolgármesterséggel kínált meg, de ezt a saját hátországával sem egyeztette, így - ahogy Bomba Gábor is írta - az ÉSZ és a Fidesz frakciója vállvetve leszavazta. Az egyébként átment a kormánypárti képviselőkön, hogy Zaják Rita tanácsnok legyen. (Joggal merül fel a kérdés, hogy milyen volt az anyapárt és Zaják Rita viszonya. A Népszava több forrása szerint az utóbbi egy évben egyre hűvösebb, az egyik vitapont például az volt, hogy a helyi politikus ne vegyen részt az országgyűlési képviselőjelöltet kiszemelő ellenzéki előválasztáson.)

Hogy a szekszárdi ÉSZ-frakció és a polgármester között állóháború alakult ki, az nem titok, csak a jelek szerint most kezd igazán eldurvulni. Tegnap például a polgármester úgy döntött,  százalékkal csökkenti az önkormányzati képviselők, bizottsági tagok és bizottsági elnökök tiszteletdíját. A döntés indokául azt hozta fel, hogy  „Bomba Gábor, és Illés Tamás ÉSZ-es képviselők többször hangsúlyozták, hogy a veszélyhelyzetben meg kell fogni a pénzt". Az így felszabaduló summát Ács szerint a koronavírus elleni védekezésre fordítja a város.

Bomba Gábor a döntést nem kifogásolja (noha azt nem hallgatja el, hogy képviselőtársainak a pandémia közepette húsbavágó kérdés a tiszteletdíj), amit nem hajlandó elfogadni, az az, hogy a polgármester csak a képviselőkön spórol, saját fizetését nem kurtítja, ahogy nem nyúl az alpolgármester és az említett tanácsnok járandóságához sem. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s