h i r d e t é s

"Az emberiség új korszakába léptünk"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

"Az emberiség új korszakába léptünk"

2022. szeptember 27. - 07:32

Csodálatos dolgot vitt véghez a NASA

Forrás: NASA/BBC/Twitter

Sikeresen ütköztettek neki egy műholdat egy aszteroidának. A történelmi jelentőségű teszt, ami megvédheti az emberiséget a jövőbeli pusztulástól. 

A NASA beleütköztetett egy stadionméretű aszteroidába egy műholdat hétfőn, hogy leteszteljék, el tudnak-e téríteni egy, a Föld felé száguldó égitestet, megvédve ezzel bolygónkat egy pusztító becsapódástól.

A 163 méteres Dimorphos nevű aszteroida a Földtől 11 millió kilométerre volt, amikor a műhold óránként 22 ezer kilométeres sebességgel belecsapódott, az előzetes számítások szerint mindössze 17 méternyire az égitest közepétől.

A becsapódásról készült felvételeken látni, ahogy a célpont egyre nagyobb és nagyobb lesz, ahogy a műhold megközelíti, és végül már a felszínén látható szikladarabok is láthatóak voltak, amikor a kép a becsapódás pillanatában elsötétült.

Az még kérdéses, hogy a becsapódással sikerült-e megváltoztatni az aszteroida irányát. Ez nagyjából két hónap múlva derül ki. A Dimorphos egy nagyobb aszteroida, a 780 méter átmérőjű Didymos körül kering, és földi teleszkópokkal ellenőrzik majd, hogy változott-e a pályája.

Dr Lori Glaze, a NASA Bolygótudományi Osztályának igazgatója a sikeres teszt után tarott sajtótájékoztatóján kijelentette:

Az emberiség új korszakába léptünk, egy olyan korba, amikor képesek vagyunk megvédeni magunkat egy veszélyes aszteroida becsapódásától. Milyen csodálatos dolog. Erre eddig még soha nem voltunk képesek.

(rtl.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky