h i r d e t é s

Az érkező hidegfront előtt újabb forró nap vár ránk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az érkező hidegfront előtt újabb forró nap vár ránk

2020. július 01. - 05:05

 

Gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, csak délután, este a Dunántúlon lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és ott elszórtan zápor, zivatar kialakulhat.

Délelőtt a napos időt csak kevés felhő zavarhatja, csapadék nem alakul ki.

Délután túlnyomóan napos időnek örülhetünk, a Dunántúlon és északkeleten okozhat felfrissülést egy-egy futó zápor, zivatar. Mérsékelt lesz a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 33 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szerdán tovább folytatódik a humánmeteorológiailag megterhelő időszak, sőt, még fokozódik is a szervezetünket érő igénybevétel. - írja a meteoklinika.hu

A 30-34 fokos melegben fáradékonyság, tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakrabban és egyre erősebben kínozhatja fejfájás és a migrén is.

Most már az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést, a nagyvárosokban hajnalra is alig hűl a levegő. Ahol viszont 20 fok alá csökken a hőmérséklet, ott jót tesz az éjszakai szellőztetés, ezzel is csökkentheti a hőterhelést, valamit a pihentetőbb alvásban is segít. Az is segít, ha beárnyékolja az ablakokat.

Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, ha az érintett csoportba tartozik, akkor napközben kerülje a megterhelő tevékenységeket!

Nem lehet eléggé hangoztatni, mennyire fontos a folyadék-utánpótlás. Szénsavmentes ásványvizet, hűtött, cukormentes gyümölcsteát, limonádét fogyasszon, akár napi 3-4 litert is! Ebédre egy tányér hűsítő gyümölcsleves is jó megoldás, a forróságban a nehéz fogások a szokásosnál is jobban megterhelik a gyomrot, és komoly rosszullétet is okozhatnak.

Az UV-sugárzás értéke a déli órákban eléri a nagyon erős fokozatot, magas faktorszámú készítményekkel óvja bőre épségét. A tűző napon akár 15-20 perc alatt is komoly bőrégést szerezhet, a vízpartokon pedig megsokszorozódik a sugárzásdózis a vízfelület visszaverő hatása által. A napszúrás elkerülése érdekében viseljen könnyű, világos színű fejfedőt, a ruházata is természetes anyagból készüljön!

A közlekedők száraz utakra, alapvetően jó feltételekre készülhetnek az utakon, de a nagy melegben sokaknál koncentrálási problémák jelentkezhetnek.

Vezessen lassabban, tartson nagyobb követési távolságot, valamint iktasson be rövid pihenőket, ezzel is csökkentheti a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Az utastérben semmilyen élőlényt ne hagyjon őrizetlenül!

meteoklinika.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s