h i r d e t é s

Az esőfelhők továbbra is lesben maradnak és a szél is megzavarhatja a napsütést

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az esőfelhők továbbra is lesben maradnak és a szél is megzavarhatja a napsütést

2019. május 13. - 05:59

 

Hétfőn délelőtt a Dunántúlon borult lesz az ég, délnyugaton eső okoz csapadékot. - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: pixbay.com

 Az ország más részein a változó mennyiségű felhőzet mellett nem valószínű csapadék.  Délután többnyire erősen felhős lesz az ég, sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Az északnyugati szelet erősen viharos lökések kísérhetik, károkozásra is fel kell készülni. Jelentős hőmérsékleti különbség alakul ki a keleti és nyugati területek között: kora délután nyugaton 9, 13 fok, míg keleten 22, 25 fok várható.

Orvosmeteorológia

Hétfőn kettősfronti hatás okoz megterhelő élettani helyzetet. A változékony és szeles időben gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás és a keringési panaszok is fokozódhatnak. - írja a meteoklinika.hu

Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül, folytatódik a humánmeteorológiailag megterhelő időszak. A hideg és melegfrontérzékenyek egyaránt nehéz napra számíthatnak. A frontérzékenyek körében görcsös fejfájás, izom-és hasigörcsök jelentkezhetnek, emellett migrénes panaszokra is készülni kell. A változékony időjárás további terhelést okoz, a krónikus betegek és az idősek vérnyomás-ingadozást, gyakori rosszullétet tapasztalhatnak.  Az északnyugatira forduló szél nagy területen viharossá fokozódik és erősen viharos széllökésekre, valamint károkozó szélre is fel kell készülni elsősorban a nyugati határvidéken. A szeles idő szinte már elviselhetetlenné fokozhatja fejfájását, ezért ha teheti, igyon sokat és töltse pihenéssel a délutánt!

A változékony időben fontos áttérni kímélő étrendre, kerülje a zsíros és fűszeres ételeket, helyezze előtérbe a szárnyas húsokat és a halból készült fogásokat. Fogyasszon minél több zöldséget és gyümölcsöt, ezzel immunrendszerét is tartósan megerősítheti.

A táplálkozásunk átalakításánál sokszor veszünk igénybe szakember segítségét – dietetikus, táplálkozási szakértő stb. – úgy az időjárás okozta problémáink esetében is fordulhatunk szakemberhez, mert létezik segítség. 

Az időjárás a nap nagy részében nem kedvez a szabadtéri programoknak. A csapadékos időben alacsony a hő-és komfortérzet, könnyen megfázhat, ha nem vigyáz. A borús, fényszegény tájakon levertség, ingerültség és depressziós tüneteket jelentkezhetnek, ilyenkor nyűgösebb lehet a megszokottnál. Hangulatán sokat javíthat, ha színes tárgyakkal veszi körbe magát, vidám zenét hallgat, és jó társaságban tölti az időt.

A közlekedés során fokozott veszéllyel célszerű számolni. Az erős, viharos széllökések hatására csökken a menetstabilitás, faágak törhetnek le, illetve ideges, ingerlékeny és figyelmetlen sofőrök is fokozhatják a balesetveszélyt! Legyen nagyon körültekintő és vezessen óvatosan!

Vezető tünetetek a mai napon: vérnyomás-ingadozás, fejfájás.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s