h i r d e t é s

Az EU 33 millió euróval segíti Libanont

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az EU 33 millió euróval segíti Libanont

2020. augusztus 07. - 07:14

 

Az Európai Bizottság több mint 33 millió eurót mozgósít a sürgős egészségügyi igények kielégítésére, az orvosi ellátás támogatására és a szükséges felszerelések beszerzésére Libanonban – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön.

A kép illusztráció! - Forrás: European Union External Action - europa.eu

Az uniós bizottság elnöke Hasszan Diab libanoni miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetését követően kiadott közleményében arról tájékoztatott, hogy a tűzoltók, a túlélők után kutató keresőkutyák és az unió Kopernikusz műholdas rendszerének rendelkezésre bocsátása mellett az unió felajánlja a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris anyagok területén jártas szakértői csoportok szolgálatait. Emellett katonai hajókat, helikoptereket küld a térségbe a gyógyellátás gördülékenyebbé tétele, a sebesültek és rászorulók, valamint az orvosi és védőfelszerelések szállításának megkönnyítése érdekében.

Közölte, hogy az uniós bizottság – a szükségletek értékelésétől függően – fontolóra veszi a folyamatban lévő humanitárius segítségnyújtás fokozását: szakértők és felszerelések lehetséges mozgósítását a keletkezett kár mértékének felmérésére, valamint a veszélyes anyagok, például azbeszt és egyéb vegyi anyagok kezelésére.

Von der Leyen kiemelte, hogy az uniós bizottság készen áll, hogy megvizsgálja, miként fokozhatná kereskedelmi kapcsolatait, egyebek mellett a vámkezelés területén. Felajánlotta az EU segítségét a Bejrút újjáépítéséhez szükséges teljes körű értékelés elvégzéséhez, valamint az ahhoz szükséges gazdasági támogatás felszabadításához.

Az uniós bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy az Európai Unió nagy jelentőséget tulajdonít Libanon egységének és stabilitásának, amelyek szavai szerint mind az ország, mind pedig a régió szempontjából rendkívül fontosak. Mint kiemelte, a tragikus esemény alkalmat kell teremtsen Libanon számára arra, hogy a politikai erők egyesítésék erejüket az országot érő kihívások kezelése érdekében. (MTI) / kitekinto.hu


 

h i r d e t é s