h i r d e t é s

Az Európa Tanács leállítaná a CEU- és a civil törvényt

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Az Európa Tanács leállítaná a CEU- és a civil törvényt

2017. április 28. - 07:35

 

Nem lenne szabad addig alkalmazni, amíg alkotmányjogi véleményt nem mond róla a Velencei Bizottság. Az Európai Néppárt is be fog szólni - írja az Eurológus.

Az Európa Tanács ülése április 25-én. - Fotó: Vincent Kessler / Reuters

Nem lenne szabad addig alkalmazni, amíg alkotmányjogi véleményt nem mond róla a Velencei Bizottság.

Az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése felszólította Magyarországot, hogy függessze föl a civiltörvény parlamenti vitáját, és ne ültesse át a gyakorlatba a felsőoktatási törvényt, amíg az ET alkotmányjogi tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság nem véleményezi azt.

Egy csütörtökön elfogadott határozatban a strasbourgi közgyűlés arra is kérte a magyar hatóságokat, hogy a két törvényről kezdeményezzenek nyilvános párbeszédet a civil társadalommal és a nemzetközi szervezetekkel.

Az 1949-ben létrehozott Európa Tanács védi a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot Európában. Az Európai Uniónál jóval több, 47 tagállama van, szinte a teljes európai kontinenst lefedi. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése évente négyszer ülésezik. 636 tagból áll, őket a nemzeti országgyűlések küldenek a strasbourgi székhelyű szervezetbe. Magyarországot hét küldött képviseli, a magyar delegációt a fideszes Németh Zsolt és a szocialista Mesterházy Attila vezeti.

A civiltörvény kapcsán a közgyűlés hiányolta, hogy a törvényjavaslat vitájába nem vonták be a hazai nyilvánosságot, hogy túl súlyos szankciókat ír elő – például, hogy egy civil szervezetet bezárathatnak, ha nem tartja be a szabályokat – és hogy nem vonatkozik minden nem-kormányzati szervezetre, például a sportszervezetekre és egyházi szervezetekre.

„A közgyűlés egyetért azzal, hogy átlátható kell, hogy legyen, milyen forrásokat használnak a civil szervezetek. Azt a gyanúsítást azonban elfogadhatatlannak tartja, hogy a civil szervezetek külföldi érdekcsoportokat szolgálnak, és veszélyeztethetik egy ország nemzetbiztonságát és szuverenitását pusztán azzal, hogy évente egy bizonyos összegnél nagyobb külföldi támogatást kapnak” – írták.

Fájlalták a magyar vezető tisztségviselők gyanúsító és megbélyegző retorikáját is, amely megadta a törvényjavaslat körüli vita alaphangját.

„A dinamikus civil társadalom az alapköve mindegyik demokratikus társadalomnak – mondta a határozat felelőse, a dán szocialista képviselő, Mogens Jensen, és felajánlotta, hogy az Európa Tanács a teljes szakértelmével a magyar törvénhozó rendelkezésére áll, hogy helyrehozzák a törvényjavaslatot, mielőtt túl késő lenne.

Németh Zsolt: kritikus, de együttműködésre törekvő határozat

Németh Zsolt a parlamenti közgyűlés strasbourgi vitája után hangsúlyozta, az elfogadott határozat a magyar szabályozás részleteit tekintve pontatlan ugyan, de tárgyilagosságra törekszik, és párbeszédet javasol.

Véleménye szerint a vita arról tanúskodott, hogy az Európai Néppárt és számos nemzeti delegáció egyértelműen kiállt az értékalapú magyar megközelítés mellett, írta az MTI.


Németh Zsolt
Fotó: Et / MTI

A szavazás eredménye alapján azonban nem állíthatjuk, hogy a Fidesz saját pártcsoportja, az Európai Néppárt egyértelműen kiállt volna a magyar kormány mellett: 42 képviselőből 19-en elmarasztalták a magyar törvényhozást a szavazatukkal, kilencen tartózkodtak, és 14-en álltak ki a magyar eljárás mellett. Közülük hatan a Fidesz-KDNP saját képviselői, illetve a Romániai Magyar Demokratikus Szövetség és a Vajdasági Magyar Szövetség politikusai voltak. A teljes közgyűlés nagy többsége a magyar képviselők ellen szavazott.

Jogi következménye nincs, politikai lehet

Nem jár jogi következménnyel, ha a magyar törvényhozás nem tartja be az ajánlást, és annak ellenére is elfogadja a civiltörvényt, a kormány pedig végrehajtja a felsőoktatási törvényt. Politikailag azonban még jobban elszigetelheti a Fidesz-KDNP-t az európai pártcsaládjában, az Európai Néppártban. A Néppárt szombaton tart vezetői találkozót Brüsszelben, és lehet rá számítani, hogy előveszik a magyar miniszterelnököt az oktatás szabadságát korlátozó törvény, a civil társadalmat megbélyegző javaslat, a brüsszel-ellenes plakátkampány és az Európai Unió javaslatairól félrevezető nemzeti konzultáció miatt.

Bruxinfonak az Európai Néppárt szóvivője azt mondta, szombaton azt fogják kérni a magyar miniszterelnöktől, hogy a Bizottság által megszabott egy hónapos határidőn belül módosítsa a felsőoktatási törvényt a testület jogi kifogásaival összhangban.

 

index.hu


 

h i r d e t é s