h i r d e t é s

Az év legmelegebb napjai!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az év legmelegebb napjai!

2018. augusztus 08. - 06:11

 

A hét közepén még a hétvéginél is melegebb lesz! Többfelé mérhetünk majd 30 fokot, de úgy tűnik, a hétvégén már felfrissülehtünk! - írja az Időjárás.hu

Augusztus 10-e éjfélig az ország egész területére vonatkozó másodfokú hőségriasztás ismételt elrendeléséről döntött az EMMI Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkársága. (MTI)

Délelőtt kánikula várható, a tűző napot csak kevés gomolyfelhő takarja. 

Délután a Dunántúlon lehet több felhő az égen, az ország nagy részén gyengén gomolyfelhős, napos idő várható. Északkeleten egy-egy zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz a délkeleti szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 35 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szerdán a frontmentes időben és a fokozódó kánikulában tovább romlik a humánmeteorológiai helyzet. - írja a meteoklinika.hu

Gyakori lehet a rosszullét, nagy hőstressznek van kitéve szervezetünk. A fejfájósok nehéz nap előtt állnak, a migrénes tünetek erősebbé válhatnak. Fejfájása enyhítésére fogyasszon csalánteát és napközben zöldteát, amelyet cukor helyett mézzel ízesítse. Migrénes tünetekre megoldást jelenthet, ha a legnagyobb hőség idején hűvös helyen tartózkodik és óránként elfogyaszt egy pohár tiszta vizet vagy limonádét. A meleg időben gyakran fáradékonyabb lehet és álmosság gyötörheti, amely következtében jelentősen lecsökkenhet munkavégző képessége és kevésbé tud koncentrálni napi feladatai elvégzésére. Az idősekre és gyermekekre fokozottan figyeljünk, ők nagyobb veszélynek vannak kitéve. A gyermekek kevésbé érzékelik a meleget, napon tartózkodásuk esetén könnyebben leéghet bőrük. Az idősek lassabban mozognak, nehezebben tudnak árnyékos helyre húzódni és szervezetük is kevésbé viseli a tartós hőséget. Záporok, zivatarok idején az asztmások állapota romolhat, légszomj, nehézlégzés és mellkasi fájdalom jelentkezhet.

A napos idő sokunkat csábít a szabadba és a vízpartra. Nem megfelelő védelem esetén 15-20 perc alatt leéghetünk, könnyen kiszáradhatunk, akár hőgutát is kaphatunk. A legfontosabb a megfelelő folyadékutánpótlás, fogyasszon tiszta vizet, limonádét és lédús gyümölcsöket.  Bőre védelme érdekében használjon magas faktorszámú fényvédő krémeket, vízparton figyeljen bőrének folyamatos újra krémezésére. A hőségben nem ajánlott zsíros ételeket fogyasztani, helyezze előtérbe a halat, szárnyas húsokat és a gyümölcsöket. A napszúrás elkerülése érdekében viseljen könnyű, világos színű fejfedőt, a ruházata is természetes anyagból készüljön. A hőguta veszélye fennáll, ebben is a rendszeres folyadékfogyasztás segíthet.

A pollenterhelés jelentősen nem változik, az allergiás tünetekkel küzdők kerüljék a parkokat és erdőket. Az allergiás tünetek enyhítésének érdekében a szellőztetést vagy a kora reggeli vagy a kora esti órákra időzítse, mosson gyakrabban kezet és kerülje a tejtermékek fogyasztását.

A közlekedésben a tűző nap, északkeleten a zivatarok jelenthetnek veszélyt. A tűző nap elvakíthatja vezetés közben, ajánlott a napszemüveg viselése amennyiben gépjárművet vezet. Északkeleten a kialakuló zivatarok következtében csúszóssá válhatnak az utak, megnő a féktáv. A balesetek elkerülése érdekében vezessen lassabban és óvatosabban!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s