h i r d e t é s

Az FBI vitte el Trump volt tanácsadóját

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az FBI vitte el Trump volt tanácsadóját

2019. január 25. - 15:44

 

Roger Stone-t az igazságszolgáltatás akadályozásával, tanúk befolyásolásával is vádolják, az ügyészség szerint köze volt a 2016-os elnökválasztási kampányt befolyásoló Wikileaks-szivárogtatáshoz.

Roger Stone - Forrás: Newsmax.com

FBI, nyissa ki az ajtót – ordították péntek reggel Roger Stone floridai, Fort Lauderdale-i házánál. Az amerikai elnök korábbi tanácsadójaként is ismert Stone-t gépfegyveres kommandós különítmény vitte magával. A férfit Robert Mueller különleges ügyész parancsára tartóztatták le, és azzal vádolják, akadályozta az igazságszolgáltatást, illetve tanúkat próbált megfélemlíteni a Wikileaks szivárogtatási ügyével kapcsolatban – értesült a CNN.

A vádak szerint Stone-nak köze lehetett a Wikileaksről szerzett, demokrata párttól kiszivárogtatott levelekhez is: ezeket az információk Donald Trump 2016-os elnökválasztási küzdelme során láttak napvilágot, és nagyban rontották a demokrata aspiráns, Hillary Clinton esélyein. A tanácsadó állítólag kapcsolatot keresett Julian Assange-al, a Wikileaks alapítójával, egy alkalommal pedig olyan fotót készített magáról, amelyen London ecuadori nagykövetségének erkélyén áll – Assange évekig élt a nagykövetség területén.

Roger Stone felelősségére – és közvetve a republikánus kampánystáb tisztességtelen gyakorlatára – utal az is a vád szerint, hogy 2016 októberében, amikor a Wikileaks megjelentette az első demokrata szivárogtatásokat ( Clinton tanácsadójának leveleit) Stone Trump kampánycsapatának egyik tagjától kapott sms-t, azzal a szöveggel: „Szép munka.” Ráadásul, Roger Stone kapcsolatban állhatott egy Guccifer 2.0 álnevű szivárogtatóval, a demokrata párti levelezés meghekkelőjével is, a hackernév mögött pedig amerikai sajtóértesülések mögött nem más, mint az orosz katonai hírszerzés egyik csoportja állt.

A férfi nyilvánosan azt mondta, hogy fogalma sem volt, milyen szivárogtatással áll majd elő a Wikileaks, valószínűleg ezért vádolják az igazságszolgáltatás akadályoztatásával. Mueller hivatala szerint ráadásul egy tanút is megfenyegetett. a The Guardian ennek kapcsán arról ír, hogy az elnöki tanácsadó az ügyészségi iratokban csak személy 2-nek nevezett illetőnek azt mondta,

„Nem válaszolok az FBI-nak, és jobban jársz, ha te sem teszed. „Egy patkány vagy (…) hátba szúrod a barátaidat barátaidat, jártasd csak a szád, az ügyvédjeim alig várják, hogy darabokra szedjenek.”

 

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s