h i r d e t é s


Az Igazságügyi Minisztérium közleménye

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az Igazságügyi Minisztérium közleménye

2017. június 19. - 16:16

 

Trócsányi László igazságügyi miniszter képviselte Magyarország Kormányát az Európa Tanács Velencei Bizottságának 2017. június 16-i ülésén, amelynek napirendjén szerepelt a testület véleményének elfogadása a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényről. - írja a kormany.hu.

Forrás: napi.hu

Az igazságügyi miniszter a vitában a szabályozás indokoltságát - európai kontextusba is helyezve - hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára fontos az együttműködés az Európa Tanács szerveivel.

Az együttműködés szellemében Trócsányi László a törvényjavaslatról 2017. április 24-én személyesen tájékoztatta Thorbjørn Jaglandot, az Európa Tanács főtitkárát, és a Kecsmár Krisztián államtitkár által vezetett szakértői delegáció 2017. május 5-én egyeztetést folytatott a Főtitkárság jogi szakértőivel.

Az együttműködés érdekében a Kormány javasolta az Országgyűlésnek, hogy a törvényjavaslat parlamenti elfogadására csak a Velencei Bizottság előzetes véleményének beérkezését követően kerüljön sor, annak érdekében, hogy a testület javaslatai az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságában még megvitatásra kerülhessenek.

A 2017. június 2-án ismertté vált előzetes vélemény konklúziójában megfogalmazott konkrét jogi tartalmat érintő javaslatok többségét - ötből hármat - az Országgyűlés elfogadta. A két el nem fogadott javaslat elutasításának indokairól Trócsányi László tájékoztatást adott a Velencei Bizottság ülésén.

A Kormány mindenkor fontosnak tartotta és tartja az együttműködést a Velencei Bizottsággal, ezért az Igazságügyi Minisztérium értetlenségét fejezi ki amiatt, hogy a Velencei Bizottság - annak ellenére, hogy javaslatai többségét az Országgyűlés elfogadta - politikai feltételezéseken alapuló kritikákkal egészítette ki végső véleményét.

Trócsányi László - aki maga is hosszú  éveken át a Velencei Bizottság tagja volt – a vitában kiemelte, hogy az ilyen eljárás nem könnyíti meg a magyar kormány együttműködését a Velencei Bizottsággal.

Az Igazságügyi Minisztérium furcsának tartja, hogy a Velencei Bizottság honlapján a jelen törvénnyel kapcsolatos sajtóközlemény végén már egy másik, közelgő véleményére hívja fel a figyelmet. E szerint még ebben a hónapban delegációt küld Magyarországra a Velencei Bizottság, amely találkozni kíván a Central European University, NGO-k és a kormányzat képviselőivel.

A tervek szerint a küldöttség a megbeszéléseket követően véleményt készít arról a törvényről

amely lehetővé teheti a Soros György által alapított egyetem októberi bezárását.

Az Igazságügyi Minisztérium ehhez a minden jogi alaposságot nélkülöző tájékoztatáshoz sine ira et studio nem kíván kommentárt fűzni, ugyanakkor fontosnak tartja megjegyezni, hogy a közlemény ezen megállapítását prejudikációnak tekinti.

 kormany.huh i r d e t é s

betöltés..

;