h i r d e t é s

Az illiberális állam tovább rombolja a magyar jogállamot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az illiberális állam tovább rombolja a magyar jogállamot

2019. december 10. - 14:35

 

Az emberi jogok világnapja alkalmából a Liberálisok tiltakoznak a Fidesz szabadságkorlátozó, populista politikája ellen.

Illusztráció: MTI Fotó: Szecsődi Balázs

Az Orbán-kormány az elmúlt évtizedben következetesen építette le a jogállamiságot és a demokráciát a saját érdekeik érvényesítése céljából. Tavaly 10 pontban gyűjtöttük össze a legfontosabb problémákat és a legsúlyosabb jogsértéseket. A helyzet a mai napig nem javult sőt, a legtöbb esetben tovább súlyosbodott:

  • A kulturális élet szabadságához való jogot veszi semmibe a kormány, amikor antidemokratikus módon, titokban, szakmai egyeztetés nélkül akar a parlamenten keresztülvinni egy törvényt, amely megszünteti a független színházak támogatását és a kormányzathoz rendelné a színházigazgatók kinevezését.
  • A jogállamiságot veszi semmibe, amikor megengedi magának a kormányzat, hogy kénye-kedve szerint alakítson át egy törvényt azért, hogy diploma nélküli pártkatonákat ültethessenek helyettes államtitkári pozícióba.
  • Az önkormányzatiságot csorbítja, amikor törvénybe akarja megszabni, hogy mire költheti egy település a legfontosabb bevételeit és mire nem.
  • A sajtószabadság elleni részeként a médiumok túlnyomó többségét megszállta a kormánypárt.
  • Az oktatás és a tudomány szabadságának korlátozását a CEU ellehetetlenítése után az MTA szétverésével folytatja.
  • Az emberi méltóságot továbbra is semmibe veszi a hajléktalanság krimianalizálásával, miközben a téli időszakban továbbra is tucatjával fagytak halálra az emberek az utcán. Egyértelműen látszik, hogy a hajléktalan törvény nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
  • A menekültekkel és a jogvédő civilekkel szembe továbbra is folyik a gyűlöletkampány, a kormány nap, mint nap menekülthordákat vizionálva igyekszik félelmet kelteni a lakosságban.
  • Végül, de messze nem utolsó sorban a magyarországi kisebbségek hátrányos megkülönböztetése tovább súlyosbodott, mostanra a kormánypárt tagjai nyíltan másodrangú polgárokként definiálják a meleg közösségek tagjait.

Magyar Liberális Párt - Liberálisok


 

h i r d e t é s