h i r d e t é s

Az MSZP sem érti a váratlan sikerét

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az MSZP sem érti a váratlan sikerét

2015. január 27. - 01:00
0 komment

Vasárnap a pilisi időközi választáson egy MSZP-s postás simán legyőzte a fideszes jelöltet, akivel októberben még ugyanannyi voksot kapott.

A Jobbik által támogatott civil sem tudta megszorítani. Az MSZP-s vezetők örülnek, de nem igazán tudják hová tenni a sikert. A pilisi győzelem erősíti az MSZP különállási politikáját, és a tapolcai időközi jelölését is befolyásolja.

Miközben a baloldalon a vezetők folyamatosan azon törik a fejüket, hogyan lehetnehatékonyabban harcolni az Orbán-kormány ellen, és hogyan növelhetnék a pártok népszerűségét, az időközi választásokon váratlanul jó hírekkel szembesülnek.

A hatalmas újpesti időközi győzelem után most vasárnap az MSZP jelöltje simán megnyert egy önkormányzati képviselői választást Pilisen. A szocialista Marsovszki István 175 szavazatot kapott, míg a fideszes jelölt csupán 99-et. Ez persze egyetlen apró választókörzet, az eredmény mégis azért meglepő, mert az októberi választáson még pontosan ugyanannyi szavazatot kapott az MSZP és a Fidesz-KDNP jelöltje (101 szavazat). 

Ehhez képest javított 74-gyel az MSZP és rontottak kettővel a kormánypártok.

A siker értékét növeli, hogy az MSZP-nek sikerült a Jobbikot, pontosabban az általuk támogatott civil szervezetet (Pilisi Vállalkozók) is legyőznie. Októberben ugyanis az MSZP és a Fidesz nyomában szorosan ott volt a jobbikos és a civil jelölt. Most nem indított jelöltet a Jobbik, Vona Gábor pártelnök egy levélben a településnek polgármestert is adó Pilisi Vállalkozók mellett kampányolt. A Fideszt simán megelőzték, az MSZP-t azonban mégsem sikerült megszorítani: 145 szavazat jött össze.

Az MSZP egy harmadik dolognak is örülhet: a sikert a Tóbiás József által meghirdetett önállóság jegyében egyedül érte el. Októberben még indított ellenjelöltet a DK, ezúttal viszont nem, de összefogás nélkül is népszerű volt a szocialista.

2014. október 12. 2015. január 25.
1. Marsovszki István   MSZP 101 szavazat 1. Marsovszki István   MSZP 175 szavazat
1. Török Mária Anna Fdiesz-KDNP 101 szavazat 2. Lengyel Gábor  PILISIVÁLLALKOZÓK 145 szavazat
3 Nagy Anna Jobbik 93 szavazat 3. Török Mária Anna Fidesz-KDNP 99 szavazat
4. Nagy Attila   PILISIVÁLLALKOZÓK 91 szavazat 4. Darida István   Független 44 szavazat
5. Darida István   Független 34 szavazat 5. Nagy Anna Független 24 szavazat
6. Stróbel Tamás   DK 11 szavazat   
7. Havasiné Gölöncsér Aranka   Független 4 szavazat   

A győztes, a helyi postásként dolgozó Marsovszki István azt mondta az Indexnek, hogy a győzelmét annak tulajdonítja, hogy többet kampányolt, és az MSZP is teljes támogatást adott (több plakát, szakmai segítség). Marsovszki már kampány közben érezte, hogy nyerhet, mert olyanok is biztosították a voksukról, akik másra szavaztak októberben. A pilisiek azt mondogatták neki:

nem szeretnék, hogy a Fidesz nyerjen. Nem szeretnék, hogy egy nem helyi jobbikos nyerjen. 

Örülnek, de értetlenkednek a pártban

Két MSZP-s országos politikus is azt mondta az Indexnek, hogy párton belül "hatalmas erőt" adott ez a győzelem. Bár mindketten értetlenül állnak a siker előtt. 

A számok azt mutatják, hogy nő a népszerűségünk, ha országosan semmit nem csinálunk. Érthetetlen, de ezt mutatják.

Az MSZP-sek így optimistábbak a veszprémi időközi választás előtt, ahol a független Kész Zoltán győzelméért szorítanak. A pilisi választás azonban több szocialista szerint a rá következő, tapolcai időközi jelölését befolyásolhatja.

A tisztán MSZP-s induló jelölése mellett érvelők ugyanis most egy erős adut kaptak az összefogás mellett kardoskodókkal szemben. A tapolcai jelöltről (Rácz Jenő veszprémi kórházigazgatót és Mesterházy Attila volt MSZP-elnököt is suttogják a pártban) csak később, elvileg a veszprémi időközi után dönt az MSZP.

 

index.hu

{flike}
{jcomments on}


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s