h i r d e t é s

Az MTA haláltusája? Tiltakoznak a tudósok

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Az MTA haláltusája? Tiltakoznak a tudósok

2019. február 10. - 08:19

 

Nehéz szavakba önteni mindazt, ami a magyar tudományos élet és a gyakorlatban történő abszurdumok közti kibékíthetetlen ellentétet illeti. Mi már tudjuk, hogy a Magyar Tudományos Akadémia nincs érzékelhető hatással életünkre. 

Kívülről nézve ez azonban sokkal élesebb kontrasztba kerül. Mintha tudósainknak semmi közük nem lenne a magyar valósághoz, nemhogy hatást gyakorolhatnának arra.

Egy dolog biztosnak tűnik, 2019 minden korábbinál sötétebb év lesz a Magyar Tudományos Akadémia történetében. Azt a kezdetektől tudni lehetett, hogy a Fidesz önálló, konstruktív tervek nélkül csak úgy maradhat hatalmon, ha a választókat nyomorban tudja tartani. Ez alól nem lehet kivétel a tudomány világa sem. Mert a technika és a különböző egyéb tudományok egyetlen valós célja, hogy a mindennapi nehézségeinket legalábbis részben enyhítsék.

Palkovics László a jelek szerint azt vette a fejébe, hogy az eddig sem pragmatikusan működő szervezetet teljesen a kormány szája íze szerinti propagandának megfelelő irányba fordítsa. Ezt, ahogy az év elején is kiderült, elsőként kivéreztetéssel próbálta meg elérni, aminek eredményeképp az Akadémia költségvetése a béka segge alá került. Hozzá kell tennünk, hogy addig sem volt sokkal virágosabb a helyzet.

Aztán, mivel a jelek szerint ez sem volt elég, belengette a darabolás lehetőségét.

Úgy tudjuk, a tervek szerint létrehoznak egy Eötvös Lorándról elnevezett intézetet, és oda kerülnek azok az intézetek, amelyeket a miniszter is megtartana. Ilyen például a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), vagy a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet. A humán intézetek egyben tartása nem cél, de például a Bölcsészettudományi Kutatóközpont megy valamelyik egyetem alá, itt az ELTE és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem neve is felmerült. A természettudományi intézeteket várhatóan a Bay Zoltán intézethálózathoz csatolják. Az intézetek egy részét megszüntetik, az MTA pedig megmarad köztestületnek. /Palkovics László üzent, a kutatóhálózatot is elvenné az MTA-tól – 168 óra/

Ez természetesen már nem maradhatott határozott reakció nélkül. Nem is csoda, a tudományok közös, egységet kifejező intézménye nem csupán szimbolikus, elvi dolog. Ugyanis az egyes tudományok – bár ez sokak által vitatott és kevesek által ismert körülmény – szoros, ha nem is egyértelmű kölcsönhatásban vannak egymással. Szétszakítani ezeket nagyjából olyan, mint egy állam infrastruktúráját lerombolni. És ezt már nem tudjuk annyival elintézni, hogy „fideszes tempó”.

Persze az MTA nem mer ilyen egyértelműen fogalmazni, mégsem maradhattak csöndben. És a tegnapi nappal megtörték hallgatásukat:

A kezdeményezést a Válasz Online-on tették közzé, és további támogató aláírásokra is számítanak. A szöveget változtatás nélkül közöljük:

Alulírottak kötelességünknek érezzük, hogy emlékeztessük a kultúra és a tudomány területén intézkedő állami vezetőket: a sikeres reformok alapos előkészítés és nyilvános mérlegelés nyomán születnek. Az érintettek akarata ellenére kierőszakolt változások a szellemi életben soha nem érik el a céljukat.

Meggyőződésünk szerint a mindenkori kormánynak nem feladata, hogy irányt szabjon az állampolgárok ízlésének és gondolkodásának, vagy a tudományos kutatás céljait egymaga jelölje ki. Kötelessége ellenben, hogy az adófizetők pénzéből megfelelő munkafeltételeket biztosítson a tudósok és művészek számára.

A tudás átadásáért és megújításáért a felelősség elsősorban az értelmiséget terheli. E felelősség tudatában kell visszautasítanunk az elhamarkodott döntéseket, a kizsarolt végrehajtást, az intézmények rendjének felforgatását, a kormánynak nem tetsző ágazatok vagy nézetek elsorvasztására irányuló törekvést.

Tiltakozunk a napi érdekekhez, tudományosan kellőképpen alá nem támasztott elképzelésekhez igazított intézményalapítás gyakorlata ellen, és elítéljük a világnézetek őszinte párbeszédét ellehetetlenítő durva vádaskodást, uszító hangnemet.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legnépesebb értelmiségi pályákon – a tanárok és orvosok körében – a munkakörülmények és a jövedelmi viszonyok annyira megromlottak, hogy ez egyre több diplomást késztet a pálya – vagy az ország – elhagyására, elsősorban a fiatalokat. Ennek végzetes következményei már ma is tapasztalhatóak, a jövőben súlyosbodni fognak.

Budapest, 2019. február 9. /Negyven tudós és művész, köztük Pálinkás József volt oktatási miniszter tiltakozik az Akadémia feldarabolása ellen – 168 óra/

Ezután egy impozáns lista a kezdeményezéshez eddig csatlakozottakról, majd pedig az elérhetőségek, melyeket ezúton mi megosztunk:

A kezdeményezők kérik, hogy akinek fontos a magyar kultúra, tudomány és oktatás ügye, csatlakozzon nyilatkozatukhoz az alábbi címen: [email protected], jelezve, hogy nevét, foglalkozását (titulusát) feltüntethetik az aláírási íven.

Címkék: 

 

h i r d e t é s