h i r d e t é s

Az óraátállítással járó fejfájás

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az óraátállítással járó fejfájás

2021. április 16. - 09:32

 

Az óraátállítás egyik olyan mozzanata minden évünknek, amelyet valahogy senki sem vár. A digitális és analóg órák java még nem képes magától átállni, amely pedig igen, az sem okoz szervezetünk számára kevesebb kellemetlenséget. Az előbbi órák esetében ahhoz, hogy másnap is akkor szóljon az ébresztő, amikor szeretnénk, emlékezni kell rá, hogy át kell állítani.

Forrás: hirnavigator.hu

Akárhogy is, az óraátállítás körül mindig problémák merülnek fel. A következőkben nem csupán a problemátikájával, de az óraátállítás miértjével is foglalkozni fogunk röviden. Tarts velünk, tartogatunk olyan információkat, amelyeket biztos, hogy Te magad sem tudtál!

Miért van szükség az óraátállításra?

Az óraátállítás nem csupán egy hagyomány. Azért vezették be, mert a föld enyhe dölésszögének köszönhetően egy kicsit más a nappalok hossza az év folyamán, illetve az energiamegtakarítás végett. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy az őszi és a tavaszi napéjegyenlőség közötti időszakokban megpróbáljuk az átlagos emberi ébrenlét időintervallumát hozzáigazítani a világos órák számához.

Ezt a sokak számára fejfájást és egyéb kellemetlen tüneteket okozó, évente kétszer esedékes eseményt Benjamin Franklin vetette fel először 1784-ben ám megvalósulására 1916-ig várni kellett. A nyári időszámítással próbáltak üzemanyagot spórolni.

Az óraátállításról gyakran írnak a különböző hírportálokon, hiszen már egy ideje szájról szájra terjed, hogy megszüntetik. Gyakran jelennek meg olyan bejegyzések is, amelyek a tünetek enyhítésében akarnának segíteni. Te is tapasztalsz ilyen tüneteket?

Szükség van-e még egyáltalán az óraátállításra?

Korábban kizárólag az lebegett az emberek szeme előtt, hogy megoldják vele az éppen aktuális problémákat. Manapság már sokak szerint teljesen indokolatlan az óraátállítás, hiszen nincs szükségünk az energiával való takarékoskodásra: minden, amin spóroltak akkor, manapság már magától kapcsolódik fel és le.

Nem csak minket zavar az óraátállítás! Nagyapáink és ükapáink korában azok tapasztaltak leginkább kellemetlen mellékhatásokat, akik a mezőgazdaságban dolgoztak. Ráadásul nem csupán számukra, de az állatoknak is kellemetlen volt az állítgatás. Nem véletlen, hogy a világháborúkat követően éppen ők érték el az óraátállítás eltörlését.

Meddig marad még meg?

Napjainkban csak akkor lehetne zökkenőmentesen megvalósítani az óraátállítást, ha minden Európai Uniós tagállam egyidőben törölné a rendszert.

Sajnos jelenlegi állás szerint jó ideig maradni fog még az óraátállítás, ugyanis nagyon eltérő minden ország véleménye róla.


 

Kommentek

h i r d e t é s