h i r d e t é s

Az Orbán-kormány emberi életekkel packázik

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az Orbán-kormány emberi életekkel packázik

2019. július 26. - 12:35

 

Az Orbán-kormány emberi életekkel packázik, évente mintegy 30 ezer magyar ember hal meg azért, mert nem jut időben a megfelelő orvosi ellátáshoz 

A kép illusztráció! - Forrás: otpercpiheno.blogspot.com

Miközben csak a felcsúti fociakadémia - a tao bevezetése óta -, úgy 20 milliárd forintot kapott, addig szerdán a 24.hu-ban megdöbbentő látleletével találkozhattunk a Fidesz mindent felülmúló embertelenségének. Elszoruló szívvel olvashattuk - bár sokak számára semmi újdonságot nem jelentett-, a daganatos betegek hajnali 5-től várják az Onkológiai Intézet lépcsőházában, hogy sorra kerüljenek. A rendszer átláthatatlan, senki sem tudja, mi alapján dől el a sorrend, pedig még a sorszámhoz is sorszámot húznak azok, akik kemoterápiás kezelésre jönnek. 

Totális információhiány, bizonytalanság és embertelen körülmények várják azokat a daganatos betegeket, akik az Országos Onkológiai Intézetbe érkeznek kemoterápiás kezelésre. A hajnali érkezés és a többórás sorban állás sem garancia arra, hogy sorra kerülnek, márpedig az idő szorít: 11-ig be kell jutniuk az orvoshoz, hogy aznap megkaphassák a szintén több óráig tartó kemoterápiás kezelést.

Erről sajnos az egyik legjobb barátom és élete párja sokat tudna mesélni, hiszen hosszú ideig ők is ezt a tortúrát csinálták végig. Barátom betegsége miatt a kocsiban maradt, társa pedig ott állt a sorban, ha esett, ha fújt, kora reggeltől, nyitásig. Ők szerencsére már túl vannak a kezelésen, és hála Istennek, a nehezén már túl vannak.

Mikor először hallottam, hogy milyen megalázó, és kíméletlen módon bánnak a legsúlyosabb betegségben szenvedőkkel, először azt gondoltam, egyszeri esetről van szó. De gyorsan kiderült, hogy nem, ez a "rendszer", ezt alakította ki a "világszínvonalú" magyar egészségügy vezetése. Az intézet csütörtökön ugyan magyarázta a bizonyítványt, de az sajnos a gyilkos kórral küzdőknek nem sok vigaszt jelent. A sor, holnap is, holnapután is ott áll, mert megszokhattuk, a NER- ben felelős nincs. 

Muszáj demagógnak lennem, kövezzenek meg érte. Orbán stadionépítési mániájára már úgy 500 milliárdot vertek el. 2010-óta sportra - ideértve az itthoni rendezésű világversenyeket is -, 2018-as adat szerint 1500 milliárd közpénzt költött a Fidesz. /Forrás: 444.hu, 2018. április 4., szerda 8:27/ Azóta ez az összeg százmilliárdokkal növekedhetett. És még hol van a vége?

Ha csak eggyel kevesebb stadion épülne hazánkban, abból a milliárdokból megteremthetők lennének a feltételei annak, hogy az egyébként is legyengült szervezetű betegek, kulturált módon juthassanak a szükséges kezelésekhez. Nem igaz, hogy a 21. században ilyen kíméletnek eljárásnak kell egy európai országban kitenni, az egyik legalattomosabb kórral küzdő betegeket. Két stadion árából, pedig már csodát és nyugati feltételeket lehetne biztosítani.

Vajon meddig tűri még az ország a rongyrázást, mikor lázad fel az elnyomói ellen? Meddig kell eltűrni azt, amiről egy beteg így beszélt: " Súlyos betegeket rángat a rosszul működő rendszer – foglalja össze egy mondatba a helyzet súlyosságát egy végbélrákos beteg, aki azonban hozzáteszi: ez ugyanúgy sújtja az orvosokat és kezelőket is, akik nem tudnak mit tenni, ilyen körülmények között kell gyógyítaniuk, amit magas színvonalon és rendkívüli empátiával meg is tesznek.


 

h i r d e t é s