h i r d e t é s

Az Orbán-kormány nemzetközi emberi jogi normákat sért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az Orbán-kormány nemzetközi emberi jogi normákat sért

2023. június 05. - 16:05

Számos alkalommal vétettek a gránit szilárdságú Alaptörvény ellen

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az ünnepi istentiszteleten a pesterzsébeti református Összetartozás-templom felszentelésén 2021. szeptember 26-án. - Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A magyar kormány tagjai az elmúlt hetekben ismét számos alkalommal megsértették az állam vallási semlegességének az elvét – írja közleményében a Magyar Ateista Társaság.

A közlemény szerint az ateistákat és nem vallásos polgárokat kirekesztő és sértő nyilatkozatokat tettek közzé:

Varga Judit szerint a kormány minden nap azért dolgozik, hogy Európa keresztény legyen, ami a jövő évi magyar EU-elnökség fényében nemzetközi szinten is aggodalomra ad okot.

Felhívják a figyelmet arra, hogy még az Alaptörvény szerint is "Az állam és a vallási közösségek különváltan működnek", azaz a Magyar Állam és képviselői sem Magyarországot, sem Európát nem tehetik kereszténnyé.

Szijjártó Péter szerint már kiskoruktól el kell kezdeni magyarnak és kereszténynek nevelni a gyerekeket, annak ellenére, hogy Magyarország is ratifikálta az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, amely leszögezi: "az Egyezményben részes államok tiszteletben tartják a gyermek jogát a gondolat-, a lelkiismeret- és a vallásszabadságra."

Navracsics Tibor pedig közölte, "a magyar állam és a minket Európához kötő kereszténység a magyarság lételemét jelentik", amivel kizárja a magyarságból a nem keresztény állampolgárokat.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint az ateizmus az ellenséges ideológia egyik ismérve, ami honvédelmi kontextusban akár fizikai fenyegetésként is értelmezhető.

Felszólítjuk a kormány tagjait, hogy tartózkodjanak a nem hívő és az ateista magyar állampolgárok kollektív megbélyegzésétől, és tartsák tiszteletben a magyar és nemzetközi emberi jogi normákat.

(Magyar Ateista Társaság/OS)