h i r d e t é s

"Az Orbán-kormány politikája gerinctelen"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

"Az Orbán-kormány politikája gerinctelen"

2019. augusztus 21. - 12:28

 

Simonyi András, hazánk volt washingtoni nagykövete adott interjút a Privátbankárnak. - írja a hirklikk.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Bruzák Noémi

A volt diplomata véleménye szerint az Orbán-kormány Amerika-politikája zavaros, következetlen, gerinctelen. Simonyi szerint

akkor tekinthető jónak egy diplomáciai kapcsolat, ha a legfelső szintű érintkezés csak a piramis csúcsa és csupán megerősítése a bizalomteli napi együttműködésnek. Ilyen például Norvégia, Hollandia vagy Dánia kapcsolata Amerikával. Hát erről most esetünkben szó sincs

– húzta alá a Privátbankárnak.

Úgy véli, a napi kapcsolatok szintje és főleg minősége elmarad attól, amit Orbán 2010-ben megörökölt a Bajnai-kormánytól. A Fehér Házban ugyan megoszlanak a vélemények Magyarországról, de nagyon erős az a vonal, amelyik határozottan úgy véli, hogy Orbán orosz befolyás alá került.

Simonyi szerint ennél sokkal nagyobb a baj a Kongresszusban, ahol Magyarországot mindkét párt részéről súlyos kritika éri, már-már megkérdőjelezve szövetségesi megbízhatóságát. A magyar demokrácia helyzetét pedig egyenesen siralmasnak nevezik.

Komoly jelzésnek tartja a kétoldalú kapcsolatok amerikai megítélése szempontjából, hogy Nancy Brinker volt budapesti amerikai nagykövet néhány hete súlyos kritikát írt a magyar miniszterelnökről, mégpedig Trump kedvenc sajtóorgánumában, a konzervativ Newsmax mediában.

hirklikk.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s