h i r d e t é s

Az orbáni III/III hatékonyabb a Kádárénál

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az orbáni III/III hatékonyabb a Kádárénál

2021. július 21. - 15:38

 

Haraszti Miklós azt mondja, a kormány a saját társadalma ellen használja a titkosszolgálatokat

Haraszti Miklós, a demokratikus ellenzék egykori tagja, író, az EBESZ volt sajtószabadság-felelőse a Népszavának azt mondja, ténynek és mérföldkőnek tartja, hogy az izraeli kémszoftvert az Orbán-kormány bevetette. Ezért írta Facebook-oldalán, hogy „él a III/III”, és újra „zakatol a zsarolás és a beszervezés nagyüzeme is”.

Az egykori liberális politikus szerint a Kádár-korban ellenzékiként volt még valamennyi esély a rendőrség elől bujkálni, a teljes megfigyelés lehetetlen volt.

Ma digitális korszakban élünk, minden adat digitálisan hozzáférhető – és hozzá is férnek. (…) A fideszes kormány – a nemzeti retorika ellenére – a saját társadalma ellen használja a titkosszolgálatokat.

Felidézi, a Dunagate idején a Belügyminisztériumnál ketten szónokoltak: ő és Orbán Viktor, aki akkor még

megengedhetetlennek tartotta a politikai megfigyeléseket. Később aztán egyik Orbán-kormány sem hagyta ki a lehetőséget – beleértve az 1998-2002 közötti legelsőt is –, hogy a titkosszolgálatokat a maga politikai érdekeinek rendelje alá.

Haraszti Miklós szerint a titkos információk gyűjtésében különleges szerepe van a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnak, amely a terrorizmus elleni harcra hivatkozva minden magán- és közadatot egyesít.

Ez egy megfigyelőállam, amely, ha nem is olyan »haladóan«, mint Kína, bevallottan ellenőrzi a polgárait, félelemben tartja őket és nem habozik alkalmazni a technikákat. (…) A rendszerváltáskor, a magyar köztársaság történetének kezdetén azt hittük, hogy ilyen soha többé nem fordul elő.

Haraszti Miklós szerint „Orbánék uralma alatt a parlamenti jogok nem érvényesülnek”, így vizsgálóbizottságra sincs esély, a Pegasus-ügyben csak a kormányváltás után lehet az igazságnak érvényt szerezni. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s