h i r d e t é s


Az Orbáni médiapolitika valós arca

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az Orbáni médiapolitika valós arca

2017. december 15. - 07:44

 

Sokszor hallottuk, hogy mindaz ami történik egy médiatúlsúly elérésére irányul. 

Forrás: MTI

És mindannyiszor elhangzott tőlem: Ez marhaság. Facebook, YouTube, Blog.hu viszi el sok helyre a híreket, máshol ott az RTL Klub, vagy akár a jól tájékozott rokonságnak köszönhető unokahíradó. Aki Népszabi mellett ellenzéki volt, anélkül is az marad. A probléma egészen máshol van. Az első pont ilyen szempontból a média, a hirdetési piac és pártfinanszírozás kapcsolata. Egy olyan játék ami a szemünk előtt zajlik, de mint a jó bűvésztrükk ez sem kiismerhető az átlag néző számára. Ha viszont egyszer megismertél pár titkot, látni fogod azt is miért lesz látványosan rossz sok műsor a TV2-n.

Ahhoz, hogy egy párt jól működjön kellenek irodák, irodai alkalmazottak, szakértők, kommunikációs és informatikai rendszer és megannyi más. Amikor a pártoknak jutó pénzről hallunk, mindenki sejti: Ebből nem jön ki egy komoly párt. A tagdíjakkal együtt sem. Hogyan lehet fenntartani a szakértőket és sok minden mást? Papíron a párton kívül. A szakértő ülhet civil szervezetnél, a baráti sajtó valamelyik szerkesztőségében, millió és egy helyen. A pártnak dolgozó szakember tisztességes mértékű fizetségét lehet a kertjében felállított plakáthely kapcsán bérleti díjként kifizetni, de kaphatja a fia is labdarúgóként, vagy a névtelen szakértő felesége megnyerheti egy kvízshowban. 

Az utóbbi a szemed előtt zajlik, de nem tudod, hogy a nézőket átvágó kvízmester megszokott kivételezése, részrehajlása minek köszönhető. Így beszélnek többet a műsorhoz? Csak megszokta a gumigerincet és az ilyen viselkedést? Esetleg a neki tetsző versenyzőket, rokonokat gerincre vágó zaklató körüli #metoo story lesz születőben? Vagy jött az utasítás kinek kell nyerni? Mindenesetre a rossz nyelvek szerint más módon is lehet egy TV kifizető hely, nem csak háttérműsorba mehetsz beszélgetni, nem csak kvízshow van. Ha jó az autotune, a fontos szakértő hírnévre áhítozó unokaöccse is tud énekelni. A gangnam style koreográfiája óta tudjuk, hogy a cikiből, a cikisége miatt viccből megosztott tartalomból is lehet valami a zsűriző szakértők szerint roppant menő mozgás. 

Ebben a helyzetben pl. a plakátcég lehet közvetítő. A 0 piaci értékű megjelenést ő adja el sok tízmillióért, és ebből lehet üzleti tanácsadás, focista támogatása, vagy a sajtón keresztül juthat el valahova a pénz. Aki meg akarja vesztegetni az adott politikusokat, akár plakáton, akár újságban értelmetlen hirdetést vásárol, a hirdetés reális értékénél jóval drágábban. listaáron. 

Ha a párt hirdetéseit is valóban listaáron kell megvenni, akkor a felhizlalt listaárak mellett befolyó korrupciós célú bevételek piacának is befellegzett. Ha Népszabi helyett Facebook és Unokahiradó van akkor nem lehet atomerőműbe való speciális hűtőrendszert egy kapásból kidobott mellékletben egész oldalon reklámozni. Ha az ideológia képviseletéhez fontos szakértőknek nincs ott a civil szféra, nincsenek ott az ideológiailag átitatott kurzusok egyetemeken, akkor ezek az emberek munkát keresnek, esetleg külföldre mennek, és az ellenzéki pártok működési szükséges emberi erőforrás eltűnik az országból. 

A Jobbik elleni ÁSZes vizsgálat nem a Jobbikról szól. Nem is arról, hogy jövőre valós áron kell plakátolni. Hanem arról szól, hogy minden olyan helyet támadni fog a FIDESZ a médiától, a civileken át, az ideológiailag átitatott oktatásig, ahol egy ellenzéki párt működéséhez szükséges emberi erőforrás pihentethető és finanszírozható. Az ellenzék mozgásterének teljes kinyírására megy ki a játék. 

Akit a pénzcsapok eltömése érzékenyen érint, az megvehetővé, akár zsarolhatóvá is válhat. Így még több ember lesz a FIDESZ számára is megvehető, megvesztegethető.

 

Forrás: valasszunk.blog.hu


 

h i r d e t é s

betöltés..