h i r d e t é s

Az öt legdrágább stadion

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az öt legdrágább stadion

2018. május 13. - 08:47

 

"Magyarországon stadionépítést emlegetni olyan, mint…" a hasonlat befejezését mindenkinek a fantáziájára és beállítottságára bízzuk. A posztban viszont nem csak emlegetjük a stadionépítést, hanem meg is mutatjuk, melyek a világ legdrágább arénái.

#5 Wembley (London, Nagy-Britannia, 1.25 milliárd dollár)

#5 Wembley (London, Nagy-Britannia, 1.25 milliárd dollár) 

Amikor 2003-ban lerombolták a „régi” Wembleyt, sokak szíve összeszorult, hiszen mégis legendás építményről volt szó (nekünk például mindjárt ott van a 6:3). A britek aztán négy év alatt felhúzták az újat, ami szerény, hozzá nem értő véleményünk szerint szintén kifejezetten szép lett. 

A maga 90 ezres befogadóképességével a Wembley az Egyesült Királyság legnagyobb (és Európa második legnagyobb) stadionja, a válogatott meccsek, a Ligakupa- és az FA Kupa döntőjének színhelye (sok más mellett). Ami mondjuk a minimum az árához képest. 

Sokat elárul sportról és tőkeerőről, hogy a Wembley az egyetlen európai stadion, amely befért a TOP5-be

#4 AT&T (Arlington, Texas, USA, 1 milliárd 430 millió dollár)

A texasi Arlington az amerikai profi futballligában (NFL) szereplő Dallas Cowboys otthona. Csekély 100 ezer néző követheti a pályán zajló eseményeket. Az időjárás mindegy, mert a teteje mozgatható, a szórakozás garantált, hiszen a pálya fölött középen hatalmas HD képernyők mutatnak meg minden érdekeset. 

A stadiont 2009 májusában adták át, egy évre rá ott rendezték az NBA All-Star gálát, 2011-ben pedig a Super Bowlt. 

#3 Olympic (Montreal, Kanada, 1 milliárd 470 millió dollár)

A Montreal romantikus nevű Hochelaga-Maisonneuve kerületében található stadiont még 1970-ben építették (az 1976-os olimpiára). Ez a legnagyobb kanadai stadion a maga 65 255 fős nézőterével, és olyan sokba került, hogy a város majdnem tönkrement bele. Azóta itt van Montreal baseball- és futballcsapatának otthona. 

#2 Yankee (New York, USA, 1,5 milliárd dollár)

A bronxi létesítmény a világ egyik leghíresebb stadionja, még ha ez már nem is AZ az épület. Ezt is 2009-ben adták át, de azért megőrizték az eredeti, 1923-ban épült stadion egyes részeit (például a kézzel működtetett eredményjelzőt).

A Yankee stadion szép példája annak, hogyan kell a múlt előtt fejet hajtva modernizálni, igaz, ezért nem csekély árat fizettek. 

#1 Metlife (East Rutherford, USA – 1 milliárd 730 millió dollár)

Két NFL-klub, a New York Giants és a New York Jets otthona a világ legdrágább stadionja. A 2010-ben átadott, 90 ezer nézőt befogadni képest építményben rendezik a legtöbb NFL-meccset a ligában.

 

Forrás: Kívül tágasabb


 

h i r d e t é s