h i r d e t é s

Az Uber ellen demonstrálnak a taxisok

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az Uber ellen demonstrálnak a taxisok

2015. március 27. - 15:55
0 komment

 

Demonstrációval tiltakoznak a taxisok a Várbazárnál az üzletüket rontó Uber és a más, hasonló mobilos megoldások alapján dolgozó, nem regisztrált "taxisok" ellen.

Rendőri biztosítással a Városházára vonulnak, hogy Tarlós István főpolgármesternél petícióban követeljék az Uber-sofőrök kitiltását a piacról - írja az Origo.

A Várbazártól a Clark Ádám térig rendőrségi készültség van Budapesten a budai oldalon, ahol taxisok demonstrálnak a szerintük velük szemben aránytalan piaci előnyre szert tett olyan magánfuvarozók ellen, mint az Uber és más mobilos applikációk alapján rendelhető sofőrök.

Erős a rendőri készültség

Az Origo helyszíni tudósítója szerint a Várbazárnál a parkolókat rendőrségi szalaggal kerítették el - nem tudni miért, talán, hogy ott ne gyülekezhessenek a taxisok. A demonstrációt egyébként nem valamelyik taxis érdekvédelmi szervezet szervezte, hanem egy magánszemély, aki egyébként taxis.


Gyülekeznek a taxisok is
Forrás: Origo

Gábor Károly, a demonstráció szervezője az Origónak elmondta: a törvények mindenkire legyenek kötelezőek, így elvárják, hogy ha ők betartják, akkor tartsák be mások is. Így például a Fővárosi Önkormányzat is, és ne alkalmazzon a főváros kettős mércét.

Kettős mérce van a piacon

A szervező a kettős mércét abban látja, hogy ők, a szabályosan, engedéllyel működő taxisok, akiknek számos előírt, és nem mellesleg jelentős összegbe kerülő feltételnek meg kell felelniük, versenyhátrányba kerülnek az Ubert és más hasonló megoldásokat használó "civil" sofőrökkel szemben.


Tarlós István főpolgármestertől várnak megoldást a taxisok
Forrás: MTI/Kovács Tamás

Gábor Károly közölte: azt követelik, hogy azonnal vonuljanak ki a piacról azok, akik törvénytelenül versenyelőnyhöz jutnak emiatt. Ezért rendőri felvezetéssel a Fővárosi Önkormányzathoz vonulnak, ahol Tarlós István főpolgármesternek kívánnak átadni egy, a követeléseiket tartalmazó petíciót.

Orbán segítségét is kérték

Nemrég az Origo is beszámolt róla, hogy a taxis és fuvarszervező érdekképviseletek levelet írtak a miniszterelnöknek is. A kormány ugyanis februárra ígérte az új taxisrendelet elfogadását, de ez a mai napig nem történt meg.


Orbán Viktornak is levelet írtak a taxisok az Uberre panaszkodva
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Orbán Viktornak írt levél aláírói kitértek az Uberre is, mondván: az Uber november óta egyre nagyobb szeletet harap ki a magyar személyszállítási piacból, mostanra övék a fuvarok 1-2 százaléka. A taxisok forgalma érezhetően visszaesett, leginkább a hétvégén és az esti órákban, azaz az bulizós időszakban.

Közösségi autósok, nem taxisok

Az Uber egyébként nem tartja magát taxitársaságnak. A közösségi autós szolgáltatás abból a kezdeményezésből indult, hogy az autósok osszák meg járművüket és az utazás költségeit másokkal. Az Uber lényege, hogy a városban a rendszerben regisztrált autósok megoszthatják a kocsijukat azokkal, akiknek egy fuvarra van szükségük.


Az Uber az Egyesült Államokon kívül 53 országban hadakozik a taxisokkal
Forrás: AFP/Britta Pedersen

Az utasok az Uber alkalmazáson keresztül kereshetnek autóst maguknak, és fizetni is itt tudnak. A cég azért nem érzi magát a piac szereplőjének, mert „csak felületet biztosít, amelyen megtalálhatják egymást az autósok és azok, akiknek fuvar kell".

 

origo.hu (Címlap: Nagy a rendőri készültség - Forrás: Origo)


 

Kommentek

h i r d e t é s