h i r d e t é s

Az új tanév első botránya – Kásler évet nyitott

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az új tanév első botránya – Kásler évet nyitott

2019. szeptember 02. - 09:32

Zsebünkben kinyílik a bicska,
Lehet egy nép ekkora csicska?
A szolgaláncot is felveszi,
Ha azt írják rá, hogy nemzeti.
Tíz millióan egy tyúkólban
S veszett gondolatok Miklósban,
Majd Tízparancsolattal gyógyít
Hálapénzen nem kapott gógyit.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a nemzeti tanévnyitón a sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskolában 2019. szeptember 1-jén. Mellette Lakat Attila iskolaigazgató. - Fotó: MTI/Varga György

A rövid prológusban lényegében minden benne van, ami az általános helyzetet illeti. Adva van egy állítólag tiszteletreméltó tudós, aki azonban nem csak politikai értelemben feledkezik meg a szekularizációról, vagyis hogy a vallást szigorúan elkülönítse az államigazgatástól, de saját szakmájában sem akar elvonatkoztatni. Ami azért nagyon necces, mert az orvostudomány nem arról híres, hogy bármilyen rimánkodással eredményt lehetne területén elérni.

Abba nem mennénk bele részletesebben, hogy ez a magatartás mennyiben járult hozzá jelenleg elfoglalt kényelmes bársonyszékéhez humánerőforrás-miniszterként, de valószínűleg az általa hangoztatott bődületes marhaságok segítették idáig és/vagy segítik megtartani a jövőben is jól fizető állását.

A X. Nemzeti Tanévnyitót az ő vezetésével tartották meg a sárvári Nádasdy Tamás Általáns Iskolában. Ha belegondolunk ez azért is visszatetsző lépés volt, mert meglehetősen sajátos véleménye miatt (hogy ne nevezzük bolondnak) személye kapcsán felmerül az összeférhetetlenség gyanúja. Ugyan mennyiben használ az oktatásnak egy olyan ember részvétele, aki szerint a Tízparancsolat betartásával a betegségek 80 százaléka elkerülhető?

Valahogy így gondolkodhatott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is.

A rendezvényen a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tiltakozó akciót akart tartani, hogy felhívja a figyelmet az oktatásban uralkodó állapotokra, az aktivistáit, valamint az országos választmány elnökét és az egyik tagját azonban nem engedték be. A PDSZ molinókkal vonult ki. A szervezők pedig először csak ennek az eltávolítására szólítottak fel, később viszont a korábbi ígéretüket megszegve a belépést is megtagadták a PDSZ képviselőitől.

„Az egyik aktivista kezéből kicsavarták a mobiltelefont, majd a gyermekek jólétére hivatkozva a küszöbön megálljt parancsoltak. Szűcs Tamás, az Országos Választmány elnöke ennek dacára bevitte a rendezvényre a PDSZ üzeneteit: önálló oktatási minisztériumot, a bérek rendezését, sztrájkjogtiprás leállítását”

– írja a videóval kísért Facebook-bejegyzésében a PDSZ. /168 óra/

A használhatatlan tankönyvek, az iskolai szegregáció problémái, és alapjáraton a Mária Terézia korában sem naprakész oktatás problémáival úgy Kásler, mint pártja sem akar foglalkozni. Ellenben az önállóság, a viszonylagos autonómia letörését láthatjuk, a tiltakozás minden elemi lehetőségéről nem is beszélve. Res ipsa loquitour tabula in naufragio.

Kásler évet nyitott. Így. Vajon hányan nyitnák őt meg? Vagy inkább fel.