h i r d e t é s

Az újságírók hatékonyabb uniós védelmét sürgetik

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az újságírók hatékonyabb uniós védelmét sürgetik

2018. április 19. - 18:17

 

Sértegetni sem kellene a médiamunkásokat. - írja a nepszava.hu.

Forrás: nepszava.hu

Az Európai Parlament (EP) képviselői strasbourgi plenáris ülésükön hatékonyabb tagállami és uniós szabályok elfogadása mellett foglaltak állást az újságírókvédelme érdekében - közölte az uniós parlament sajtószolgálata csütörtökön.

A képviselők állásfoglalásukban elítélték, hogy egyes uniós politikusok sértő megjegyzéséket tesznek újságírókra, és egyebek mellett hangsúlyozták, hogy minden tagállamnak segítenie kell a médiában dolgozók védelmét és szabad véleménygyakorlását.

Ismételten elítélték Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kusnirova meggyilkolását és azt javasolták, hogy az uniós parlament újságíró-gyakornoki programját nevezzék el a szlovák újságíróról. Az állásfoglalás szerint aggodalomra ad okot a szervezett bűnözés esetleges megjelenése a szlovák gazdaságban és politikában, valamint felhívták a figyelmet olyan ügyekre, mint az ügyészek politikai kinevezése, vagy az ellenük felhozott korrupciós vádak, amelyek mind a kivizsgálás nélkül maradtak. Emellett felszólították Szlovákiát a bűnüldözés pártatlanságának biztosítására is.

A képviselők az Europol bevonásával zajló független és alapos vizsgálat megindítását sürgették a kettős gyilkosság ügyében és arra kérték a szlovák hatóságokat, hogy segítsék az eljárást az elkövetők felelősségre vonása érdekében. Kitértek az uniós pénzekkel kapcsolatos állítólagos visszaélésekre is, valamint a szervezett bűnözés és szlovák politikusok lehetséges kapcsolatára, amit Ján Kuciak tárt fel a cikkeiben. Ennek kapcsán az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) bevonásával végzett vizsgálatot sürgettek és felszólították az Európai Bizottságot, hogy tegye újra közzé az éves antikorrupciós jelentéseit.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s