fbpx Az unió vezetőivel tárgyal Orbán Viktor | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az unió vezetőivel tárgyal Orbán Viktor

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az unió vezetőivel tárgyal Orbán Viktor

2020. február 03. - 13:05

 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke fogadta hétfőn reggel Orbán Viktor miniszterelnököt Brüsszelben. A felek a következő uniós költségvetésről egyeztetnek.

Brüsszel, 2020. február 3. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Brüsszelben 2020. február 3-án. - Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor előzőleg Portugáliában tárgyalt az ügyben a Kohézió Barátai nevű csoport ülésén. Ott azt mondta, Brüsszel elhibázta a gazdaságpolitikát.

Az uniós költségvetésről a magyar miniszterelnök azt mondta, a viták elején vagyunk, nagyon messze vannak még egymástól az álláspontok.

A kormányfő ezután délben találkozik Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel is.


Brüsszel, 2020. február 3. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Brüsszelben 2020. február 3-án. - Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A miniszterelnök egyik találkozója után sem tart sajtótájékoztatót, kora délután pedig Brüsszelből Olaszországba utazik, ahol Matteo Salvini meghívására vesz részt egy radikális jobboldali eseményen. (Euronews)

A miniszterelnök magyar újságíróknak nyilatkozva azt mondta, sűrű félév várható, még minden kérdés nyitott, amelyek között az unió 2020 utáni hétéves költségvetése, a migráció, a digitalizáció és a bővítés kérdése szerepel.

Az unió 2020 utáni, hétéves költségvetésére utalva azt mondta, az eddig bemutatott tervezet nem változtat az előző hét év rossz gyakorlatán. Olyan igazságtalanságok vannak benne, mint az, hogy a Brüsszelben elosztott pénzügyi alapok esetében a szegényebb országok részesedése 5 százalék, miközben a népességük 20 százalékát teszi ki Európának. Az igazságtalanságok orvoslásában semmiféle javulás nem mutatkozik - húzta alá.

"Mi tisztességes költségvetést akarunk. Ha ez megvan, azon belül a magyarok meg fogják találni a számításukat, vagyis a nekik kedvező számkombinációkat is" - fogalmazott Orbán Viktor. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s