h i r d e t é s

Az üzemanyagárstop részleges eltörlése még nagyobb drágulást okozhat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az üzemanyagárstop részleges eltörlése még nagyobb drágulást okozhat

2022. július 31. - 06:17

A hazai személyautók egyötödét érinti a kormány mai bejelentése a Portfolio becslése szerint.

Béres Tiborné a csemegepultban dolgozik - Forrás: MTI/Vajda János

A lap kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írta: 800 ezer céges autó nem tankolhat olcsóbban szombattól. Az elemző szerint ez a hazai üzemanyagellátásban könnyebbséget jelenthet, de biztosan áremelkedést hozhat, kérdés, hogy mekkorát. Van olyan kisboltos, aki már most jelezte, muszáj lesz árat emelnie az üzletében. Az ellenzék szerint a kormány intézkedése ismét a családokon csapódhat le.

„Nagyon meg fogja dobni bármilyen terméknek az árát” – ezt mondta a Híradónak egy nyugat-magyarországi kisboltos. A kenyértől kezdve a felvágotton át a vegyiáruig, mindent autóval, kisteherautóval szállítanak hozzájuk. A tulajdonos szerint a kormány szombati döntése után biztosan újra emelkednek majd a szállítási díjak és így az árak is.

Be kell építenünk a fogyárakba, mivel a mi költségeink is ugye sajnos nőnek ezáltal és eléggé zsebbe nyúlós lesz ez a változás szerintem mindenkire vonatkozóan

– mondta az üzletvezető.

És a változás nem csak a boltok termékeit érint. Csomagküldés, betegszállítás, szolgáltatóipar – a Híradónknak nyilatkozó elemző szerint nincs olyan szektor, ahol ne lenne következménye, ha majdnem kétszeres áron kell tankolni a céges autókba.

Egy ilyen esemény azt eredményezi, hogy drágulni fog bizonyos olyan gazdasági szereplőknek az üzemanyagköltsége, akik ezt tovább tudják hárítani a fogyasztói árukon keresztül a lakosságra és kénytelenek is tovább hárítani a megemelkedett költségeket. Ugyanakkor ennek a mértéke nagyon bizonytalan

– mondta Madár István a Portfolio.hu elemzője.

Ahogyan arról az rtl.hu is beszámolt, a lap kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írta: 800 ezer magyarországi személykocsi van céges tulajdonban, ez az összes autó és kisteherautó ötöde, amelyek szombat déltől csak piaci áron tankolhatnak.

A fogyasztásnak a nagyobb részét érinti, hiszen ezek az autók törvényszerűen többet futnak, mint a magánüzembentartásban lévő autók, ez azt jelenti, hogy a teljes fogyasztásnak mintegy a negyedét érintheti az a hatás, hogy ezentúl 480-as üzemanyagár helyett a piaci áron lesznek kénytelenek tankolni

– mondta Madár István.

Az elemző szerint a hazai üzemanyagellátásnak könnyebbséget jelenthet a mostani intézkedés, de kérdés, hogy meddig.

Kávéval és 480-as benzinnel feltankolva indult Prágába Varga Judit igazságügyi miniszter két hete. Szombat déltől már ő és minden más kormányzati járműnek is piaci áron kell tankolnia – ezt biztosan állította Gulyás Gergely. A rendőrök, mentők és tűzoltók esetében már nem volt ilyen egyértelmű a válasza.

Feltételezem, hogy igen, de ugyanaz a következménye a helyzetnek, mint amit a kolléga kérdésére mondtam, hogy ilyenkor az egyik zsebünkből a másikba tesszük a pénzt. Természetesen, ha így van, akkor ezt plusz forrásként a rendőrségnek, a mentőszolgálatnak biztosítani fogjuk

– mondta a miniszter.

Az ellenzéki pártok szinte mindegyike bírálta a kormány döntését, amellyel szerintük csak megint az emberek járnak majd rosszabbul. (rtl.hu)