h i r d e t é s

Azonnali intézkedések kellenek a bizalom helyreállítására

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Azonnali intézkedések kellenek a bizalom helyreállítására

2020. március 06. - 14:37

 

Az emberek bizalmának helyreállítása érdekében azonnali intézkedésekre szólította fel a kormányt a koronavírus miatt Tóth Bertalan pénteken Budapesten.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán alapján

Az MSZP elnöke sajtótájékoztatón úgy értékelt: az operatív törzs csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón számos kérdés megválaszolatlan maradt, ezért jelentősen megingott a bizalom a kormányzati szervek iránt.
Hozzátette: pánikra egyelőre nincsen ok, de aggodalomra igen.

Tóth Bertalan felszólította a kormányt, hogy az operatív törzs ülését követően válaszoljon azokra a kérdésekre, amelyeket a korábbi sajtótájékoztatón nem tudtak megválaszolni.

Miért van soknapos lyuk az iráni egyetemisták történetében? Hogyan fordulhat elő, hogy a kormánynak nincs információja arról, a fertőzött diák hol tanult, kikkel érintkezett? Hogyan lehet, hogy a kormány a közvetlen élettársakon kívül sem az iráni, sem az amerikai fiatalok esetében még mindig nem talált egyetlen kontaktszemélyt sem, akiket el kellene különíteni? - sorolta kérdéseit.

Tóth Bertalan felszólította a kormányt, hogy tegyen azonnali intézkedéseket a járványban "az első védvonalnak" számító vidéki háziorvosi rendszer megerősítése érdekében.

Kifejtette: a januári adatok szerint 469 betöltetlen háziorvosi praxis van Magyarországon, amely miatt mintegy 600 ezer ember nem jut hozzá az alapellátáshoz.

Az ellenzéki politikus azt is javasolta, hogy a kormány biztosítsa az alapvető higiéniás feltételeket az oktatási intézményekben. Elfogadhatatlan, hogy van olyan iskola, ahol nemhogy kézfertőtlenítő, de még szappan sincs a mosdóban - mondta.

Az MSZP elnöke azt is szorgalmazta, hogy a hiteles és professzionális tájékoztatás érdekében a kormány fontolja meg a nemzeti konzultációra fordítandó pénz átcsoportosítását a vírus elleni küzdelemre, a járvánnyal kapcsolatos tájékoztatásra.

valamikor, akkor most kellene minden háztartásba eljuttatni azokat az információkat, hogyan lehet elkerülni a fertőzést, illetve fertőzéskor mit kell tenni - fejtette ki.

Tóth Bertalan azt mondta, az MSZP-nek az emberek élete, egészsége és biztonsága a legfontosabb, az is különösen fontos, hogy a koronavírus-járvány kezelését a kormány hibátlanul oldja meg.

Szerinte a hamis biztonságérzet keltése legalább annyira veszélyes, mint a pánik. (MTI)


 

h i r d e t é s