h i r d e t é s

Ázsia szegényebb országaiban most robban be a járvány

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ázsia szegényebb országaiban most robban be a járvány

2020. május 23. - 06:19

 

Indiában, Indonéziában rekord mértékben emelkednek az esetszámok.

Forrás: India Today

Indiában a járvány kezdete óta tegnap nőtt legjobban az újonnan regisztrált esetek száma: több mint 6000 új fertőzést találtak 24 óra alatt. A meredek emelkedés különösen fájdalmas az ország számára, hiszen a kormány nemrég határozott arról, hogy elkezdi enyhíteni a lezárási intézkedéseket. 

Ezzel egy időben az indiai légitársaságok elkezdtek felkészülni arra, hogy bizonyos belföldi járatokat újraindíthatnak. Az indiai közegészségügyi hatóság egyik epidemiológusa szerint bár ez az éles növekedés valóban azután következett be, hogy a kormány feloldott bizonyos, az emberek mozgását korlátozó rendelkezéseket, a járványgörbe Indiában még mindig sokkal kedvezőbben alakul, mint a világ sok országában.

Indiában eddig 124 795 fertőzöttet találtak, a számuk egyetlen nap alatt 5 százalékkal nőtt. Közülük 3726-an haltak meg. A szakember - kétes magabiztossággal - úgy vélekedett, hogy az országnak úgy tűnik, megvan a kapacitása a koronavírus visszaszorítására.

Bár az indiai országos lezárást a hónap végéig meghosszabbították, az utazási és kijárási korlátozásokat a kevésbé súlyosan érintett államokban enyhítették. A belföldi repülőjáratok 30 százaléka várhatóan újraindul jövő hétfőtől. 

Indonéziában is gyorsul a járvány. A hét végén tartják (pontosabban tartanák, bár kérdés, hogy az emberek mennyire tartják be a járványellenes ajánlásokat) a ramadán végét jelentő ünnepségeket. Ezek jellemzően hatalmas tömegeket vonzanak a világ negyedik legnépesebb országában, és a szociális távolságtartás nehezen összeegyeztethető a fesztiválok jellegével.

Emiatt sok szakértő a fertőzés terjedésének további gyorsulásától fél Indonéziában. Az országban legutóbb 973 új esetet jelentettek, ez a legmagasabb napi esetszám eddig. Bár ez az adat nem tűnik túl soknak, az indonéz adatokat erős fenntartással kezeli sok szakértő, hiszen az ország sokáig egyetlen fertőzést sem ismert el, holott rendkívül intenzív kapcsolatokat ápol Kínával.

A Johns Hoskins egyetem adatai szerint jelenleg 20 769 fertőzött van az országban, de minden járványdinamikai modell ennél sokszor több valós fertőzöttet jelez. Az aggasztó trendek ellenére az ország nagy részén nincsenek érvényben általános utazási és gyülekezési korlátozások

Kínában két hónap halasztással összeült a pártvezetés döntéseit menetrendszerűen elfogadó, tényleges hatalommal, jelentőséggel nem bíró, 3000 tagú Népi Gyűlés. A kongresszust a koronavírus áldozatai előtti néma tisztelgéssel nyitották meg, és idén mindössze egy hetesre tervezik. 

Az esemény leginkább a vezetők bejelentései miatt lehet érdekes, bár névleg ez Kína legfőbb törvényhozó testülete. Most például bejelentették, hogy a bizonytalan világgazdasági helyzet, és a Kínával szemben ellenséges nemzetközi környezet miatt idénre nem határoznak meg GDP-növekedési célt, holott 30 éve nem történt ilyen. Ehelyett a gazdaság és a munkahelyek stabilitására fognak koncentrálni.

Szingapúrban 30 ezer fölé emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, miután 612 új esetet találtak 24 óra alatt. Szinte minden fertőzés a szörnyű körülmények között élő vendégmunkások által lakott nyomornegyedekben történt. Thaiföldön, noha június végéig fenntartják a rendkívüli állapotot, a hétvégén kinyithat  legtöbb üzlet, két hónapos zárlat után. Ugyanakkor a szórakozóhelyek, játszóterek és a legtöbb sportpálya továbbra sem látogatható. (index.hu)


 

h i r d e t é s