fbpx Azt tudja, hogy Esztergom ivóvize milyen? | CIVILHETES

h i r d e t é s

Azt tudja, hogy Esztergom ivóvize milyen?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Azt tudja, hogy Esztergom ivóvize milyen?

2020. augusztus 15. - 11:31

 

Az ÁNTSZ mérése szerint az esztergomi háztartások nagy részében közepes vagy kifejezetten magas a víz ólomszintje.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A víz ólomszintjét folyamatosan vizsgálják Magyarországon, a rendeleti szinten szabályozott ívóvíz literenként tíz mikrogramm ólmot szab meg határértékként, és leginkább a házak régi vízvezeték (ólom)csövei járulnak hozzá az ólomszint növekedéséhez. 

Az alábbi térképen azt nézheti meg, hogy lakóhelye szerint mekkora az ivóvízben előforduló ólom kockázata.

Térkép forrása: ÁNTSZ

Helyrehozhatatlan károkat okoz

Az ólom egy erős neurotoxin, amely helyrehozhatatlan károkat okoz a gyermekek agyában - állítja a jelentés. A mérgezés különösen ártalmas a csecsemőkre és az öt éven aluli gyermekekre, hiszen még azelőtt károsítja az agyukat, mielőtt az teljes mértékben kifejlődhetett volna, így ha a nehézfém a szervezetükbe jut, az akár életre szóló neurológiai, kognitív és fizikai károsodást eredményezhet. A gyermekkori ólomkitettség összefüggésbe hozható a mentális egészség zavaraival, viselkedési problémákkal, valamint a bűnözés és az erőszak növekedésével is. Az idősebb gyermekeknél növeli a vesekárosodás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az ólomszennyezés forrása lehet például az ólomcsöveken keresztül áramló víz.

Arról, hogyan védekezhetünk az ólomszennyezés ellen és miért tanácsos sok helyen, ivás előtt alaposan kifolyatni a vizet acsapból, ebben a cikkben írtunk.


 

h i r d e t é s

Kommentek