h i r d e t é s

Babaváró hitel? Kezdő orvosoknak felejtős

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Babaváró hitel? Kezdő orvosoknak felejtős

2019. augusztus 11. - 07:44

 

És a kezdő pedagógusoknak is. De miért?

Forrás: szmo.hu

Kezdő orvosoknak három évig elérhetetlennek tűnik a babaváró hitel, meg persze a kezdő pedagógusoknak, hiszen az orvosok és a pedagógusok diplomaátvétele és munkakezdése között legtöbbször eltelik annyi idő, hogy nullázódik az a legalább három éves jogviszony, aminek nyomán megnyílna előttük a hitelfelvétel lehetősége. - írja a SZEMLÉLEK

Hogyhogy, hiszen fél évig jár még az egészségügyi ellátás a végzett egyetemistáknak, még ha nem is kezdenek el dolgozni?! – vethetik ellen azok, akik még nem készülnek a gyermekáldásra, ezért nem jártak utána a kérdésnek úgy, mint András, aki az orvosi egyetem utolsó évében nősült, és rövidesen apai örömök elé néz.

Azonban történetünk szereplője, akinek esetéről korábbi cikkünkben már írtunk, azonnal nekiállt, hogy összegyűjtse a kölcsön felvételéhez szükséges papírokat, s ekkor szembesült azzal, hogy

sem neki, sem a feleségének nem jár a babaváró hitel. Ugyanis nem mindegy, hogy valakinek hogyan jár az egészségügyi ellátás! Ha úgy, mint Enikőnek, aki „maga után fizette a TB-t”, akkor az nem jogosítja a kölcsönfelvételre!

András is hiába részesült egészségügyi ellátásban a passzív féléve alatt, amikor egy kutatáson dolgozott, a TB nem állít ki igazolást a három év folyamatos biztosítási jogviszonyról, mert ez a félév „nem számít bele” – tudta meg a leendő édesapa a kissé gyakorlatlan ügyintézőtől, aki egyébként maga is meglepődött, amikor utánanézett.

Tehát Andrásnak az évek gyűjtése másfél éve újrakezdődött. Az első gyerekhez „ugrott” a babaváró hitel. Mivel reménykednek további gyermekáldásban, ezt az értékes időt semmiképp sem hagyhatják lenullázódni! Csakhogy András újabb nehézséggel szembesült:

a leendő munkahelyén csak szeptember elsejétől lesz munkaszerződése. Ekkora szünet alatt ismét elúszik a másfél év.

Rohant tehát feliratkozni munkanélkülinek, ami nevetséges volt, hiszen a klinikán tárt karokkal várják, de legalább ne szakadjon meg a folytonosság!

Itt világosították föl, hogy regisztrált munkanélküli bárki lehet, ő is, de TB szempontjából ez nem biztosított kategória, bár egészségügyi ellátás jár vele. Ahhoz viszont, hogy munkanélküli segélyben részesüljön – ez alapján ugyanis már megfelelő igazolást állítanának ki neki – száznyolcvan nap munkaviszony kell, s ezt az egyetemi hallgatói jogviszony nem nyújtja.

– A férjemnek az orvosi diplomaosztó utáni első munkanapon el kellett volna mennie takarítani! – próbálja tréfával elütni csalódottságát Enikő, majd hozzáteszi – ahogy a leendő tanároknak is!

Sokan most nem törődnek azzal, hogy az iskolaév kezdése előtti szünet hossza miatt elveszett a folyamatos jogviszonyuk, de amikor jön a baba, nem kapják meg a hitelt.

– Lili barátnőm csak szakot akart váltani – meséli tovább a kismama – s annak az adminisztrációja is több mint harminc napig tartott, ez pedig megszakította a jogfolytonosságot, még ha az egészségügyi ellátás továbbra is járt. Ő azonban résen volt, és az apja cégéhez gyorsan bejelentették arra az átmeneti időre. Csakhogy nincs mindenkinek cégtulajdonos apja…!

András évfolyamtársai, bár nem volt passzív félévük, szintén el fogják veszíteni a hitelfelvétel lehetőségét három évnyi időre. Egy-két vidéki kórházban kérik a friss diplomás orvost, hogy előbb álljon munkába, de a legtöbbnek szeptember elsejével írják alá a munkaszerződést. Nem is lehetne ez nagyon másképp, mivel az orvosi tevékenység ellátásához kamarai tagság, működési engedély és pecsét szükséges. A június 31-én kérvényezett kamarai tagsági kérelmekkel nem foglalkoznak július 23-a előtt, mert akkor ül össze a bizottság. A pecsét pedig az igénylés után négy hét, mire elkészül.

Egy fővárosban végzett fiatal orvos szerint a SOTE tanulmányi hivatala többhetes késéssel jelentette az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központnak, hogy végzett az évfolyam, ami számukra további késedelmet okoz a pecsét megszerzésében.

– Lili a szerződéskötéshez egyetlen olyan bankot talált, amelyik hajlandó volt a próbaidőt munkaviszonynak tekinteni, márpedig a munkahelyeken mindig van próbaidő – mondja Enikő, akinek sehogy sem fog összejönni a három év. Ő ugyanis egy évig fizette maga után a TB-t, két éve pedig egy cégnél dolgozik, de csak ezt a két évet veszik figyelembe. A hamarosan születendő babához nem kérvényezheti tehát a hitelt. Még egy évet kellene hozzá gyűjtenie, hogy a következő gyerek érkezésekor ne járjon ugyanígy. Igen ám, de úgy informálták őt, hogy

csak a csecsemőgondozási díj (CSED) a megfelelő TB-státusz, ha utána tovább otthon marad a babával, a GYES alatt lenullázódnak az összegyűjtött évek.

– Nem lehet, hogy az a rejtett cél áll emögött, hogy a CSED 168 napja után a nők menjenek vissza dolgozni? – töpreng Enikő, majd hozzáteszi, hogy még más kérdések is nyugtalanítják a babaváró kölcsönnel kapcsolatban, de kivárja, mit eredményez a hitel feltételeinek „finomhangolása”, ami reményei szerint még hátravan. (szemlelek.net)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s